Њемачки војни обавјештајци као "посматрачи"

 

Четворица њемачких официра из мисије ОЕБС-а, која су била затворена у источној Украјини, њемачки су обавјештајци - припадници војне секције под директном управом контраобавјештајне службе Бундесвера, сазнаје београдска "Политика".

Свијет 06.05.2014 | 11:32
Њемачки војни обавјештајци као "посматрачи"

 

Ријеч је о Центру за верификацију података о наоружању /страних сила/ у Гелзенкирхену, а високи чин команданта њемачке четворке, пуковника Аксела Шнајдера, указује на важност задатка.

Виши чин од пуковника у тој секцији има само комамандант секције - бригадни генерал Јирген Бајер, пише "Политика", позивајући се на информације које је добила од извора у парламентарном одбору за надзор рада обавјештајних и војнообавјештајних служби у Берлину.

Лист наводи да је под притиском јавности њемачки министар одбране Урсула фон дер Лајен најавила истрагу о разлозима и детаљима учешћа њемачких војних обавјештајаца у мисији ОЕБС-а у источној Украјини.

Ту су мисију утицајни одборници Бундестага из редова владајућих странака и опозиције махом оквалификовали као шпијунажу по налогу НАТО-а.

То је први резултат широке јавне расправе у Њемачкој, коју је у недјељу подстакао Петер Гаувајлер, вицешеф Хришћанско-социјалне уније сестринске странке Демохришћанске уније Ангеле Меркел.

Он је послије пуштања на слободу седам посматрача ОЕБС-а, које су проруски демонстранти у Славјанску држали као таоце, а затим пустили, поставио питање о томе "шта су НАТО официри у цивилу тражили у Украјини".

Гаувајлер је затражио да одговорни у њемачкој Влади преузму одговорност за учешће њемачких војника у, како је навео, сумњивој мисији.

Фон дер Лајенова, која је у суботу лично дочекала њемачке официре и похвалила их, дан касније је на њемачкој телевизији индиректно признала да чланови мисије нису били посматрачи ОЕБС-а "у ужем смислу".

Њемачки медији сагласни су да предстоји широка расправа о шпијунажи Запада под плаштом међународне организације.

У том контексту у њемачкој штампи постављају се питања ко је именовао четворицу официра и ко им је одредио задатке, као и зашто су чланови мисије на терену прикривали да су војни посматрачи, јер затечени су у цивилу, пише "Политика".

Коментари / 1

Оставите коментар
Name

Мд

07.05.2014 20:44

Па ОЕБС је спијунска организација

ОДГОВОРИТЕ