Njemački vojni obavještajci kao "posmatrači"

 

Četvorica njemačkih oficira iz misije OEBS-a, koja su bila zatvorena u istočnoj Ukrajini, njemački su obavještajci - pripadnici vojne sekcije pod direktnom upravom kontraobavještajne službe Bundesvera, saznaje beogradska "Politika".

Svijet 06.05.2014 | 11:32
Njemački vojni obavještajci kao "posmatrači"

 

Riječ je o Centru za verifikaciju podataka o naoružanju /stranih sila/ u Gelzenkirhenu, a visoki čin komandanta njemačke četvorke, pukovnika Aksela Šnajdera, ukazuje na važnost zadatka.

Viši čin od pukovnika u toj sekciji ima samo komamandant sekcije - brigadni general Jirgen Bajer, piše "Politika", pozivajući se na informacije koje je dobila od izvora u parlamentarnom odboru za nadzor rada obavještajnih i vojnoobavještajnih službi u Berlinu.

List navodi da je pod pritiskom javnosti njemački ministar odbrane Ursula fon der Lajen najavila istragu o razlozima i detaljima učešća njemačkih vojnih obavještajaca u misiji OEBS-a u istočnoj Ukrajini.

Tu su misiju uticajni odbornici Bundestaga iz redova vladajućih stranaka i opozicije mahom okvalifikovali kao špijunažu po nalogu NATO-a.

To je prvi rezultat široke javne rasprave u NJemačkoj, koju je u nedjelju podstakao Peter Gauvajler, vicešef Hrišćansko-socijalne unije sestrinske stranke Demohrišćanske unije Angele Merkel.

On je poslije puštanja na slobodu sedam posmatrača OEBS-a, koje su proruski demonstranti u Slavjansku držali kao taoce, a zatim pustili, postavio pitanje o tome "šta su NATO oficiri u civilu tražili u Ukrajini".

Gauvajler je zatražio da odgovorni u njemačkoj Vladi preuzmu odgovornost za učešće njemačkih vojnika u, kako je naveo, sumnjivoj misiji.

Fon der Lajenova, koja je u subotu lično dočekala njemačke oficire i pohvalila ih, dan kasnije je na njemačkoj televiziji indirektno priznala da članovi misije nisu bili posmatrači OEBS-a "u užem smislu".

NJemački mediji saglasni su da predstoji široka rasprava o špijunaži Zapada pod plaštom međunarodne organizacije.

U tom kontekstu u njemačkoj štampi postavljaju se pitanja ko je imenovao četvoricu oficira i ko im je odredio zadatke, kao i zašto su članovi misije na terenu prikrivali da su vojni posmatrači, jer zatečeni su u civilu, piše "Politika".

Komentari / 1

Ostavite komentar
Name

Md

07.05.2014 20:44

Pa OEBS je spijunska organizacija

ODGOVORITE