Колико кафе заправо има у инстант кафи?

Свакодневно користимо овај напитак а никада се нисмо запитали шта он садржи у себи и да ли нам стварно даје потребну дозу кофеина.

Здравље 06.05.2014 | 07:27
Колико кафе заправо има у инстант кафи?

Сви знамо да прекомерно конзумирање кафе може изазвати симптоме психофизичке зависности и непожељне учинке на здравље.

Мада, обична "турска" кафа има и низ предности. Богата је минералима, првенствено манганом и магнезијумом, те Б3 витамином, има јака антиоксидативна својства те доприноси здрављу можданих ћелија, штити од атеросклерозе и неколико врста карцинома.

За инстант напитке то не можемо тврдити. Садржај зрна кафе у њима је минималан, а коришћено зрно лошијег је квалитета јер се већина позитивних својстава губи током термичке обраде.

При одабиру кафе треба узети у обзир да је главни састојак ових напитака шећер, који у комбинацији са биљном масти, глукозним сирупом, аромом и осталим додацима даје привлачан укус.

Хидрогенизована биљна маст може бити извор штетних трансмасних киселина, а полифосфати који су регулатори киселости имају лош утицај на здравље костију.

Кофеин, алкалоид који узрокује будност, налази се у већој концентрацији у инстант, него у обичној кафи. Није препоручљиво да дневни унос кофеина прелази 300 милиграма, а шољица инстант кафе има прибилжно 100 милиграма кофеина.

Инстант кафа може узроковати и прекомерно излучивање киселине.

Нескафе има најмање кафе, само девет одсто. Уз природне регулаторе киселости, натријумове соли лимунске киселине, садржи и фосфате, а честа конзумација се не препоручује. Природно средство против згрудњавања. Није наведен удео шећера.

У Јакобсу је највише кафе. Највиши удео кафе, 17 одсто, а најмање шећера 38 одсто. Уз глукозни сируп, има и вештачке заслађиваче, аспартам те ацесулфам К, који су деценијама предмет расправа због сумњи у канцерогеност. Не пише колико је шећера. Садржи само калијумове фосфате као регулаторе киселости. Има квалитетно каротенско бојило, природне емулгаторе и средство против згрудњавања. Има само 14 одсто кафе.

Коментари / 0

Оставите коментар