Опозиција тврди: СНСД води Српску у банкрот

Колико ће се власт у Републици Српској до избора задужити нико не може ни да процијени. Само у прва четири мјесеца ове године, Република Српска се задужила за око 400 милиона конвертибилних марака, тврди опозиција и упозорава да ће Српска, ако се овако настави, до избора банкротирати.

Република Српска 06.05.2014 | 21:18
Опозиција тврди: СНСД води Српску у банкрот

Лидер Народног демократског покрета Драган Чавић тврди да постоје велики проблеми у јавним финансијама Републике Српске, што, каже, потврђује и само задужење у овој години:

„Задужење је у званичном износу, закључно са посљедњом сједницом Народне скупштине РС, по разним основама око 400 милиона марака, с тиме што се 160 милиона односи за разне ’пројекте’, а 245 милиона се односи директно и експлицитно на покриће дефицита буџета. За тих 245 милиона донесена је одлука која нема никакве везе са законом о задужењима, дуговима и гаранцијама и потпуно је неуставна. Закон и Устав не познају оквирне одлуке задужења, не познају начин на који је први пут откако је Влада преузела надлежност од НС да одлучује о томе од кога и колико ће се задужити. Немогуће је говорити о задужењу без количине задужења“, каже Чавић.

Чланица тима за финансије Српске демократске странке Милица Лакић каже да се задуживању Републике Српске не види крај, што се, сматра, најбоље види по издавању трезорских записа:

„Влада РС већ у првом кварталу 2014. године краткорочно се задужила за 83 милиона главнице, а дугорочно задуживање је 105 милиона и 200.000 КМ. У ребалансима буџета и у буџету за 2014. годину стоји да се могу краткорочно примици од краткорочног задуживања са око 45 милиона марака. Они су галопирајућим корацима задужили са 83 милиона марака. Сигурним корацима власти СНСД-а воде нас у банкрот“, тврди Лакићева.

Задуживање емисијом трезорских записа у току буџетске године у Републици Српској не смије прећи износ од осам одсто редовних прихода остварених у претходној буџетској години, подсјећа Лакићева:

„Задужења у којима се ми налазимо врло брзо ће прећи и осам посто и 55 посто унутрашњег дуга и 60 посто БДП-а.“

Пет милијарди дуга

Потпредсједник Партије демократског прогреса Бранислав Бореновић каже да је званично укупан дуг Републике Српске на крају 2013. године износио око 4,8 милијарди КМ, али да је већ у првом кварталу ове године тај износ већи од од пет милијарди:

„Када саберемо сва задужења, а било их је на свакој сједници Народне скупштине у огромном износу, по нашим процјенама то задужење је достигло 5,3 милијарде КМ већ у овом моменту“, тврди Бореновић.

Функционер Партије демократског прогреса Зоран Ђерић сматра би због тога требало стати са задуживањима, али наглашава да актуелној власти није ништа друго преостало осим задуживања како би се до избора сачувао социјални мир:

„То је потпуно јасан сигнал свим грађанима да на овај начин Влада задужује Српску да купује бирачко тијело. Нећемо бити нимало изненађени уколико у неком периоду Влада не узме нови кредит да можда 0,5 посто повећа пензије пензионерима итд. Мислим да тај штос више неће проћи код грађана“, констатује Ђерић.

Министар финансија Зоран Тегелтија оцјене опозиције о стању дуга сматра нетачним и тврди да Влада у потпуности контролише своја дуговања. РС није презадужена, буџет није угрожен и има простора за нова задужења, каже Тегелтија.

Према мишљењу економистице Светлане Ценић, није битно колико се неко задужује, јер има земаља, попут Јапана, које су задужени и два своја буџета, али је проблем ако се те паре троше само за подмиривање буџетских и социјалних давања, а не за јачање привреде:

„То само показује стање економије овдје и чињеницу да смо ми, на првом мјесту, са таквим кредитним рејтингом изузетно задужени. Нема раста привреде. Нема раста продуктивности. Никакав је раст бруто домаћег производа. А на све то се задужујемо са таквом каматом и у толиком обиму. Ми смо већ пропали, само фали да то неко објави“, наводи Ценићева.

Опозиција вјерује да ће дуг до краја године расти, али се не усуђује ни прогнозирати колико.

Коментари / 17

Оставите коментар
Name

Боб Роцк

05.05.2014 19:57

Ма ХАПСИ БАНДУ ОД РЕДА!!! Тоје први корак послије октобра...инаце це мотика радити!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Вожд

05.05.2014 20:11

Задужити оволико Републику Српску је равно велеиздаји.У свим демократским државама гдје је владавина права императив опстанака здраве нације, овакви се по убрзаној процедури без задршке шаљу на робију..

ОДГОВОРИТЕ
Name

Оптимус

05.05.2014 21:03

Доведите Гојка Кличковића на сву ову муку да воза будзет у гепеку!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Борац Семберац

05.05.2014 21:25

Боље банкрот,него са вама у унитарну БиХ

ОДГОВОРИТЕ
Name

МаркоММ

05.05.2014 21:37

Задуживање једино има смисла када се новац улаже у пројекте који могу донијети новац од кога ће се враћати дуг. Међутим, то овдје није случај. Задужује се да би се исплатили доприноси нагомиланој администрацији и покрили буџетски дефицити. Још горе је када се нови кредит узима да се врати стари,једноставно објашњено, камата на камату. Е сад је питање докле ће то моћи. Једно је сигурно, неће дуго. Нова економска политика је пријеко потребна.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Градиска РС

06.05.2014 05:51

Кад је усвајан будзет онако на врат,на нос ја сам рекао да је то у свакој дрзави највиси акт у финансијама осим код нас.Виде колики је био просле године будзет , повецају га за десетак милиона а онда се задузују, раде пет репрограма.А и ста оцекивати од уцитељице?Њен највеци успјех у финансијам је наци јефтиније цизме у Боски.А логика СНСД-а је јасна.За сто мање пара купити сто висе биједе и сиротиње да гласају за њих.

ОДГОВОРИТЕ
Name

пајо

06.05.2014 08:46

вец сте ви банкрот

ОДГОВОРИТЕ
Name

Пеђа #16

06.05.2014 09:02

Скоро смо банкротирали, дјеца нам немају шта да једу ради владајућих олигарха. Боли брига ове из Владе РС да ли ја имам да купим дјетету сутра пелене, важно је да ће они пјевати под шатором данас. Једино господин Босић мисли на економију и будућност нашу!

ОДГОВОРИТЕ
Name

марко

06.05.2014 09:50

Е БОСИЦ ЦЕ ЈЕ СПАСИТ ОД БАНКРОКА, А СПЕЦИЈАЛНО ПАНДУРЕВИЦКА

ОДГОВОРИТЕ
Name

Топаловићи

06.05.2014 10:19

Најцрње је што ова екипа и не помишља да постоје неки други начини да се нађу паре, него задуживањем. То је као кад пацијент чује да има неку неизљечиву болест па ријеши да за***е банку тако што ће дићи милионе марака кредита које никад неће вратити. Тако и они, схватили да ће да лете у октобру, па се задужују као безумни. Само што ћемо ми да враћамо те дугове, а не они! И нимало ми се не свиђа такав развој догађаја!

ОДГОВОРИТЕ
Name

дадо

06.05.2014 12:44

ДОДИКА опозиција мозе побједити ако умре или му буде несто недај бозе РАСТУРИЦЕ НА ИЗБОРИМА ДОДИК И САМО ДОДИК БАЊА ЛУКА ЈЕ УЗ ТЕБЕ.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Сотир Српско Сарајево

06.05.2014 12:44

Није само да се задужују, већ се и хвале са тим, као да требаш бити способан да узмеш кредит и задужиш државу.

ОДГОВОРИТЕ
Name

зоран

06.05.2014 16:08

Клоните се власти и Додика који нема алтернативу и прича је готова. Још ће проћи ђурђевдана да се нађе политичар раван Додику

ОДГОВОРИТЕ
Name

Стара Херцеговина

06.05.2014 18:32

Јос нас мало дрзе ови кредити, цим стигну рате цисти банкрот...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Дарко92

06.05.2014 18:46

На залост Република Српска це отици у банкрот са оваквом власти,само се знају задузити и ниста друго а ко це то врацати брига њих!!!Промјене морају да се десе ако хоцемо да се надамо бољем,јер овако висе не мозе !

ОДГОВОРИТЕ
Name

миле

06.05.2014 20:05

нецу висе ниста коментарисати осим да сву мафију са главним бајом треба послати на дугогодисњу робију.мене је срамота мог предсједника и то је оно најгоре сро се мозе десити.главоња

ОДГОВОРИТЕ
Name

Филип Вишњић

07.05.2014 20:20

Давно смо ми банкротирали. Треба да се ухапсе лопови из СНСД који су допринијели да буде овакво стање у земљи.

ОДГОВОРИТЕ