Opozicija tvrdi: SNSD vodi Srpsku u bankrot

Koliko će se vlast u Republici Srpskoj do izbora zadužiti niko ne može ni da procijeni. Samo u prva četiri mjeseca ove godine, Republika Srpska se zadužila za oko 400 miliona konvertibilnih maraka, tvrdi opozicija i upozorava da će Srpska, ako se ovako nastavi, do izbora bankrotirati.

Republika Srpska 06.05.2014 | 21:18
Opozicija tvrdi: SNSD vodi Srpsku u bankrot

Lider Narodnog demokratskog pokreta Dragan Čavić tvrdi da postoje veliki problemi u javnim finansijama Republike Srpske, što, kaže, potvrđuje i samo zaduženje u ovoj godini:

„Zaduženje je u zvaničnom iznosu, zaključno sa posljednjom sjednicom Narodne skupštine RS, po raznim osnovama oko 400 miliona maraka, s time što se 160 miliona odnosi za razne ’projekte’, a 245 miliona se odnosi direktno i eksplicitno na pokriće deficita budžeta. Za tih 245 miliona donesena je odluka koja nema nikakve veze sa zakonom o zaduženjima, dugovima i garancijama i potpuno je neustavna. Zakon i Ustav ne poznaju okvirne odluke zaduženja, ne poznaju način na koji je prvi put otkako je Vlada preuzela nadležnost od NS da odlučuje o tome od koga i koliko će se zadužiti. Nemoguće je govoriti o zaduženju bez količine zaduženja“, kaže Čavić.

Članica tima za finansije Srpske demokratske stranke Milica Lakić kaže da se zaduživanju Republike Srpske ne vidi kraj, što se, smatra, najbolje vidi po izdavanju trezorskih zapisa:

„Vlada RS već u prvom kvartalu 2014. godine kratkoročno se zadužila za 83 miliona glavnice, a dugoročno zaduživanje je 105 miliona i 200.000 KM. U rebalansima budžeta i u budžetu za 2014. godinu stoji da se mogu kratkoročno primici od kratkoročnog zaduživanja sa oko 45 miliona maraka. Oni su galopirajućim koracima zadužili sa 83 miliona maraka. Sigurnim koracima vlasti SNSD-a vode nas u bankrot“, tvrdi Lakićeva.

Zaduživanje emisijom trezorskih zapisa u toku budžetske godine u Republici Srpskoj ne smije preći iznos od osam odsto redovnih prihoda ostvarenih u prethodnoj budžetskoj godini, podsjeća Lakićeva:

„Zaduženja u kojima se mi nalazimo vrlo brzo će preći i osam posto i 55 posto unutrašnjeg duga i 60 posto BDP-a.“

Pet milijardi duga

Potpredsjednik Partije demokratskog progresa Branislav Borenović kaže da je zvanično ukupan dug Republike Srpske na kraju 2013. godine iznosio oko 4,8 milijardi KM, ali da je već u prvom kvartalu ove godine taj iznos veći od od pet milijardi:

„Kada saberemo sva zaduženja, a bilo ih je na svakoj sjednici Narodne skupštine u ogromnom iznosu, po našim procjenama to zaduženje je dostiglo 5,3 milijarde KM već u ovom momentu“, tvrdi Borenović.

Funkcioner Partije demokratskog progresa Zoran Đerić smatra bi zbog toga trebalo stati sa zaduživanjima, ali naglašava da aktuelnoj vlasti nije ništa drugo preostalo osim zaduživanja kako bi se do izbora sačuvao socijalni mir:

„To je potpuno jasan signal svim građanima da na ovaj način Vlada zadužuje Srpsku da kupuje biračko tijelo. Nećemo biti nimalo iznenađeni ukoliko u nekom periodu Vlada ne uzme novi kredit da možda 0,5 posto poveća penzije penzionerima itd. Mislim da taj štos više neće proći kod građana“, konstatuje Đerić.

Ministar finansija Zoran Tegeltija ocjene opozicije o stanju duga smatra netačnim i tvrdi da Vlada u potpunosti kontroliše svoja dugovanja. RS nije prezadužena, budžet nije ugrožen i ima prostora za nova zaduženja, kaže Tegeltija.

Prema mišljenju ekonomistice Svetlane Cenić, nije bitno koliko se neko zadužuje, jer ima zemalja, poput Japana, koje su zaduženi i dva svoja budžeta, ali je problem ako se te pare troše samo za podmirivanje budžetskih i socijalnih davanja, a ne za jačanje privrede:

„To samo pokazuje stanje ekonomije ovdje i činjenicu da smo mi, na prvom mjestu, sa takvim kreditnim rejtingom izuzetno zaduženi. Nema rasta privrede. Nema rasta produktivnosti. Nikakav je rast bruto domaćeg proizvoda. A na sve to se zadužujemo sa takvom kamatom i u tolikom obimu. Mi smo već propali, samo fali da to neko objavi“, navodi Cenićeva.

Opozicija vjeruje da će dug do kraja godine rasti, ali se ne usuđuje ni prognozirati koliko.

Komentari / 17

Ostavite komentar
Name

Bob Rock

05.05.2014 19:57

Ma HAPSI BANDU OD REDA!!! Toje prvi korak poslije oktobra...inace ce motika raditi!

ODGOVORITE
Name

Vožd

05.05.2014 20:11

Zadužiti ovoliko Republiku Srpsku je ravno veleizdaji.U svim demokratskim državama gdje je vladavina prava imperativ opstanaka zdrave nacije, ovakvi se po ubrzanoj proceduri bez zadrške šalju na robiju..

ODGOVORITE
Name

Optimus

05.05.2014 21:03

Dovedite Gojka Kličkovića na svu ovu muku da voza budzet u gepeku!

ODGOVORITE
Name

Borac Semberac

05.05.2014 21:25

Bolje bankrot,nego sa vama u unitarnu BiH

ODGOVORITE
Name

MarkoMM

05.05.2014 21:37

Zaduživanje jedino ima smisla kada se novac ulaže u projekte koji mogu donijeti novac od koga će se vraćati dug. Međutim, to ovdje nije slučaj. Zadužuje se da bi se isplatili doprinosi nagomilanoj administraciji i pokrili budžetski deficiti. Još gore je kada se novi kredit uzima da se vrati stari,jednostavno objašnjeno, kamata na kamatu. E sad je pitanje dokle će to moći. Jedno je sigurno, neće dugo. Nova ekonomska politika je prijeko potrebna.

ODGOVORITE
Name

Gradiska RS

06.05.2014 05:51

Kad je usvajan budzet onako na vrat,na nos ja sam rekao da je to u svakoj drzavi najvisi akt u finansijama osim kod nas.Vide koliki je bio prosle godine budzet , povecaju ga za desetak miliona a onda se zaduzuju, rade pet reprograma.A i sta ocekivati od uciteljice?Njen najveci uspjeh u finansijam je naci jeftinije cizme u Boski.A logika SNSD-a je jasna.Za sto manje para kupiti sto vise bijede i sirotinje da glasaju za njih.

ODGOVORITE
Name

pajo

06.05.2014 08:46

vec ste vi bankrot

ODGOVORITE
Name

Пеђа #16

06.05.2014 09:02

Скоро смо банкротирали, дјеца нам немају шта да једу ради владајућих олигарха. Боли брига ове из Владе РС да ли ја имам да купим дјетету сутра пелене, важно је да ће они пјевати под шатором данас. Једино господин Босић мисли на економију и будућност нашу!

ODGOVORITE
Name

marko

06.05.2014 09:50

E BOSIC CE JE SPASIT OD BANKROKA, A SPECIJALNO PANDUREVICKA

ODGOVORITE
Name

Topalovići

06.05.2014 10:19

Najcrnje je što ova ekipa i ne pomišlja da postoje neki drugi načini da se nađu pare, nego zaduživanjem. To je kao kad pacijent čuje da ima neku neizlječivu bolest pa riješi da za***e banku tako što će dići milione maraka kredita koje nikad neće vratiti. Tako i oni, shvatili da će da lete u oktobru, pa se zadužuju kao bezumni. Samo što ćemo mi da vraćamo te dugove, a ne oni! I nimalo mi se ne sviđa takav razvoj događaja!

ODGOVORITE
Name

dado

06.05.2014 12:44

DODIKA opozicija moze pobjediti ako umre ili mu bude nesto nedaj boze RASTURICE NA IZBORIMA DODIK I SAMO DODIK BANJA LUKA JE UZ TEBE.

ODGOVORITE
Name

Сотир Српско Сарајево

06.05.2014 12:44

Није само да се задужују, већ се и хвале са тим, као да требаш бити способан да узмеш кредит и задужиш државу.

ODGOVORITE
Name

zoran

06.05.2014 16:08

Klonite se vlasti i Dodika koji nema alternativu i priča je gotova. Još će proći đurđevdana da se nađe političar ravan Dodiku

ODGOVORITE
Name

Stara Hercegovina

06.05.2014 18:32

Jos nas malo drze ovi krediti, cim stignu rate cisti bankrot...

ODGOVORITE
Name

Darko92

06.05.2014 18:46

Na zalost Republika Srpska ce otici u bankrot sa ovakvom vlasti,samo se znaju zaduziti i nista drugo a ko ce to vracati briga njih!!!Promjene moraju da se dese ako hocemo da se nadamo boljem,jer ovako vise ne moze !

ODGOVORITE
Name

mile

06.05.2014 20:05

necu vise nista komentarisati osim da svu mafiju sa glavnim bajom treba poslati na dugogodisnju robiju.mene je sramota mog predsjednika i to je ono najgore sro se moze desiti.glavonja

ODGOVORITE
Name

Filip Višnjić

07.05.2014 20:20

Davno smo mi bankrotirali. Treba da se uhapse lopovi iz SNSD koji su doprinijeli da bude ovakvo stanje u zemlji.

ODGOVORITE