Комшићева апелација нема правног основа

Министар правде Републике Српске Горана Златковић изјавила је да апелација Уставном суду БиХ, чије подношење је најавио члан Предсједништва БиХ Жељко Комшић поводом одлуке Владе Српске о провјери података о пребивалишту, нема правног основа и да се може очекивати да буде одбачена.

Република Српска 05.05.2014 | 19:53
Комшићева апелација нема правног основа

Златковићева је рекла Срни да је за доношење одлуке о провјери тачности и истинитости података приликом пријаве пребивалишта на територији Српске постојао правни оквир и да се тим документом не крше људска
права.

Она је напоменула да је одлука урађена у складу са важећим Законом о пребивалишту и боравишту држављана БиХ, а усклађена је и са измјенама и допунама Закона о пребивалиштву и боравишту држављана БиХ, које нису усвојене.

"Мислим да на овакав начин стварамо ред код пријаве, односно одјаве пребивалишта и боравишта и само желимо да уредимо да то функционише у складу са постојећим законским одредбама", истакла је Златковићева.

Она сматра да је у интересу свих грађана, не само у Републици Српској, него и у БиХ да подаци о мјесту пребивалишта или боравишта, односно о њиховој одјави буду стварни и истинити.

"Не можемо дозволити да на једој адреси имамо пријављен већи број људи", истакла је Златковићева и додала да то представља сумњу да надлежни орган провјери те податке.

Наводећи примјер Србије и Хрватске, Златковићева је навела да су тамо оштрији критеријуми када је ријеч о условима за пријаву пребивалишта, односно боравишта.

Она је подсјетила да је МУП Републике Српске надлежан да провјерава истинитост и тачност података које пружа сваки грађанин.

Коментари / 0

Оставите коментар