Komšićeva apelacija nema pravnog osnova

Ministar pravde Republike Srpske Gorana Zlatković izjavila je da apelacija Ustavnom sudu BiH, čije podnošenje je najavio član Predsjedništva BiH Željko Komšić povodom odluke Vlade Srpske o provjeri podataka o prebivalištu, nema pravnog osnova i da se može očekivati da bude odbačena.

Republika Srpska 05.05.2014 | 19:53
Komšićeva apelacija nema pravnog osnova

Zlatkovićeva je rekla Srni da je za donošenje odluke o provjeri tačnosti i istinitosti podataka prilikom prijave prebivališta na teritoriji Srpske postojao pravni okvir i da se tim dokumentom ne krše ljudska
prava.

Ona je napomenula da je odluka urađena u skladu sa važećim Zakonom o prebivalištu i boravištu državljana BiH, a usklađena je i sa izmjenama i dopunama Zakona o prebivalištvu i boravištu državljana BiH, koje nisu usvojene.

"Mislim da na ovakav način stvaramo red kod prijave, odnosno odjave prebivališta i boravišta i samo želimo da uredimo da to funkcioniše u skladu sa postojećim zakonskim odredbama", istakla je Zlatkovićeva.

Ona smatra da je u interesu svih građana, ne samo u Republici Srpskoj, nego i u BiH da podaci o mjestu prebivališta ili boravišta, odnosno o njihovoj odjavi budu stvarni i istiniti.

"Ne možemo dozvoliti da na jedoj adresi imamo prijavljen veći broj ljudi", istakla je Zlatkovićeva i dodala da to predstavlja sumnju da nadležni organ provjeri te podatke.

Navodeći primjer Srbije i Hrvatske, Zlatkovićeva je navela da su tamo oštriji kriterijumi kada je riječ o uslovima za prijavu prebivališta, odnosno boravišta.

Ona je podsjetila da je MUP Republike Srpske nadležan da provjerava istinitost i tačnost podataka koje pruža svaki građanin.

Komentari / 0

Ostavite komentar