Преминуо Тимоти Џон Бајфорд

Тимоти Џон Бајфорд, режеисер и сценариста који је направио једне од најбојих серија за децу у Србији преминуо је данас.

Србија 05.05.2014 | 18:42
Преминуо Тимоти Џон Бајфорд

Бајфорд се већ годинама борио с канцером.О његовој болести се доста писало прошле године када је остао без неопходног лека.

 

- Ако повремено чујете врисак са Звездаре, могуће је да сам то ја, јер зависим од одређеног лека против бола којег више нема у апотекама. Знам да нисам сам, али волео бих да чујем за било ког политичара који је остао без лека од кога зависи - рекао је тада за "Блиц" Бајфорд.

Тимоти Бајфорд пре 40 година дошао је из Енглеске у некадашњу Југославију на свега недељу дана. Остао је у Београду до последњег дана и режирао дечје емисије уз које су генерације одрастале, а које још
имају статус непревазиђених програма за најмлађе.

Као редитељ дечјих емисија почео је на ББЦ-у, док је за Телевизију Београд режирао „Невен“, „Бабино Унуче“ и „Полетарац“ који је добио награду на светском фестивалу у Минхену 1980. године. Тимоти је радио програме и за Телевизију Сарајево.

 

О Бајфордовом раду и животу снимљен је и документарац "Питам се, питам се… ко је Тимоти Џон Бајфорд” по сценарију и режији Веље Павловића, новинара Студија Б.

- Врло ми је жао због његовог одласка јер смо се зближили снимајући овај филм и увек ћу памтити ту енергију којом ме озрачио иако се борио против неизлечиве болести - каже Веља Павловић.

Изрази саучешћа


Министар просвете, науке и технолошког развоја др Срђан Вербић упутио је телеграм саучешћа породици Тимотија Џона Бајфорда.


"Примите моје искрено саучешће поводом смрти сценаристе и режисера најлепших дечјих серија. 'Невен', 'Полетарац' и 'Бабино унуче' су промовисали вредности на којима су стасавале генерације.

Са Радио-телевизијом Београд показао је да телевизија ипак има образовни, забавни и културни утицај пријемчив најмлађима. Осећам лични и колективни губитак због одласка човека који је обележио наша детињства", наводи у телеграму министар Вербић.


Шеф делегације ЕУ у Београду Мајкл Давенпорт изразио је жаљење због смрти британског сценаристе и режисера Тимотија Џона Бајфорда, који је већи део свог радног века провео у Србији.


"Јако ми је жао због смрти нашег великана и врло храброг британског Србина Тимотија Бајфорда, који је створио сјајну серију 'Невен'", написао је Давенпорт на свом Твитер налогу, а преноси РТС.

Коментари / 0

Оставите коментар