Preminuo Timoti Džon Bajford

Timoti Džon Bajford, režeiser i scenarista koji je napravio jedne od najbojih serija za decu u Srbiji preminuo je danas.

Srbija 05.05.2014 | 18:42
Preminuo Timoti Džon Bajford

Bajford se već godinama borio s kancerom.O njegovoj bolesti se dosta pisalo prošle godine kada je ostao bez neophodnog leka.

 

- Ako povremeno čujete vrisak sa Zvezdare, moguće je da sam to ja, jer zavisim od određenog leka protiv bola kojeg više nema u apotekama. Znam da nisam sam, ali voleo bih da čujem za bilo kog političara koji je ostao bez leka od koga zavisi - rekao je tada za "Blic" Bajford.

Timoti Bajford pre 40 godina došao je iz Engleske u nekadašnju Jugoslaviju na svega nedelju dana. Ostao je u Beogradu do poslednjeg dana i režirao dečje emisije uz koje su generacije odrastale, a koje još
imaju status neprevaziđenih programa za najmlađe.

Kao reditelj dečjih emisija počeo je na BBC-u, dok je za Televiziju Beograd režirao „Neven“, „Babino Unuče“ i „Poletarac“ koji je dobio nagradu na svetskom festivalu u Minhenu 1980. godine. Timoti je radio programe i za Televiziju Sarajevo.

 

O Bajfordovom radu i životu snimljen je i dokumentarac "Pitam se, pitam se… ko je Timoti Džon Bajford” po scenariju i režiji Velje Pavlovića, novinara Studija B.

- Vrlo mi je žao zbog njegovog odlaska jer smo se zbližili snimajući ovaj film i uvek ću pamtiti tu energiju kojom me ozračio iako se borio protiv neizlečive bolesti - kaže Velja Pavlović.

Izrazi saučešća


Ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja dr Srđan Verbić uputio je telegram saučešća porodici Timotija Džona Bajforda.


"Primite moje iskreno saučešće povodom smrti scenariste i režisera najlepših dečjih serija. 'Neven', 'Poletarac' i 'Babino unuče' su promovisali vrednosti na kojima su stasavale generacije.

Sa Radio-televizijom Beograd pokazao je da televizija ipak ima obrazovni, zabavni i kulturni uticaj prijemčiv najmlađima. Osećam lični i kolektivni gubitak zbog odlaska čoveka koji je obeležio naša detinjstva", navodi u telegramu ministar Verbić.


Šef delegacije EU u Beogradu Majkl Davenport izrazio je žaljenje zbog smrti britanskog scenariste i režisera Timotija Džona Bajforda, koji je veći deo svog radnog veka proveo u Srbiji.


"Jako mi je žao zbog smrti našeg velikana i vrlo hrabrog britanskog Srbina Timotija Bajforda, koji je stvorio sjajnu seriju 'Neven'", napisao je Davenport na svom Tviter nalogu, a prenosi RTS.

Komentari / 0

Ostavite komentar