Срушена два моста, блокирано 50 кућа у Српцу

На подручју Српца од поплава су срушена два моста, 50 кућа је блокирано, а мјештани пет насеља провели су ноћ у страху од изливања одводних канала и ријеке Врбас у Лијевче пољу.

Република Српска 05.05.2014 | 16:17
Срушена два моста, блокирано 50 кућа у Српцу

У порасту је и ниво Саве код Српца и недостаје десетак центиметара до увођења редовних мјера од поплава.

Начелник Штаба Цивилне заштите Србац Боривоје Врсајковић рекао је Срни да је највећа штета причињена у мјесним заједницама Кукуље, Лилић и Разбој на лијевој обали Врбаса, затим у Повеличу, гдје се излила
истоимена рјечица и Ситнешима, гдје су се излиле бујичне воде због запуштене канализационе мреже.

"Потопљено је више стотина хектара ораница са засијаним усјевима,  блокирано је 50 кућа, срушена су два моста, а на три мјеста синоћ и  током ноћи интервенисали смо довожењем врећа са пијеском и
постављањем `зечијих` насипа", навео је Врсајковић.

Према његовим ријечима, током ноћи оборинске воде почеле су да плаве и шири дио градског језгра и угрожавају електропостројења Радне јединице "Електродистрибуције", за чије је спашавање задужена Црпна станица "Ина" Србац.

"Испоставило да највећи агрегат, снаге 100 киловата, не ради из  непознатих разлога, па ћемо морати да утврдимо одговорност појединаца,  јер су за његову набавку и уградњу уложена велика средства", додао је  Врсајковић.

У приградском насељу Инађол водом су биле окружене перадарске фарме  браће Славка и Ратка Вукотића, а вода је стигла до нивоа темеља и није  продрла у објекте.

Престанак падавина и данашње сунчано вријеме утицали су на заустављање даљег продирања воде.

"Штаб Цивилне заштите Србац доставио је већи број чизама угрожењим домаћинствима која нису прихватила евакуацију чланова породица и сточног фонда, јер су људи групно и појединачно предузели мјере самозаштите у  складу са ранијим искуствима када су се сусретали са поплавама", рекао је Врсајковић.

Он је додао да ће, када се вода повуче са ораница, воћњака и стамбених и привредних објеката, посебна општинска комисија радити на процјени  штете.

Начелник општине Србац Драго Ћирић јуче је у поподневним часовима са  Врсајковићем посјетио више угрожених насеља како би се увјерио у штете  које су причиниле набујале рјечице Ина, Лепеница и Повелич и сагледао  приоритете интервентног дјеловања Штаба Цивилне заштите.

Коментари / 0

Оставите коментар