Srušena dva mosta, blokirano 50 kuća u Srpcu

Na području Srpca od poplava su srušena dva mosta, 50 kuća je blokirano, a mještani pet naselja proveli su noć u strahu od izlivanja odvodnih kanala i rijeke Vrbas u Lijevče polju.

Republika Srpska 05.05.2014 | 16:17
Srušena dva mosta, blokirano 50 kuća u Srpcu

U porastu je i nivo Save kod Srpca i nedostaje desetak centimetara do uvođenja redovnih mjera od poplava.

Načelnik Štaba Civilne zaštite Srbac Borivoje Vrsajković rekao je Srni da je najveća šteta pričinjena u mjesnim zajednicama Kukulje, Lilić i Razboj na lijevoj obali Vrbasa, zatim u Poveliču, gdje se izlila
istoimena rječica i Sitnešima, gdje su se izlile bujične vode zbog zapuštene kanalizacione mreže.

"Potopljeno je više stotina hektara oranica sa zasijanim usjevima,  blokirano je 50 kuća, srušena su dva mosta, a na tri mjesta sinoć i  tokom noći intervenisali smo dovoženjem vreća sa pijeskom i
postavljanjem `zečijih` nasipa", naveo je Vrsajković.

Prema njegovim riječima, tokom noći oborinske vode počele su da plave i širi dio gradskog jezgra i ugrožavaju elektropostrojenja Radne jedinice "Elektrodistribucije", za čije je spašavanje zadužena Crpna stanica "Ina" Srbac.

"Ispostavilo da najveći agregat, snage 100 kilovata, ne radi iz  nepoznatih razloga, pa ćemo morati da utvrdimo odgovornost pojedinaca,  jer su za njegovu nabavku i ugradnju uložena velika sredstva", dodao je  Vrsajković.

U prigradskom naselju Inađol vodom su bile okružene peradarske farme  braće Slavka i Ratka Vukotića, a voda je stigla do nivoa temelja i nije  prodrla u objekte.

Prestanak padavina i današnje sunčano vrijeme uticali su na zaustavljanje daljeg prodiranja vode.

"Štab Civilne zaštite Srbac dostavio je veći broj čizama ugroženjim domaćinstvima koja nisu prihvatila evakuaciju članova porodica i stočnog fonda, jer su ljudi grupno i pojedinačno preduzeli mjere samozaštite u  skladu sa ranijim iskustvima kada su se susretali sa poplavama", rekao je Vrsajković.

On je dodao da će, kada se voda povuče sa oranica, voćnjaka i stambenih i privrednih objekata, posebna opštinska komisija raditi na procjeni  štete.

Načelnik opštine Srbac Drago Ćirić juče je u popodnevnim časovima sa  Vrsajkovićem posjetio više ugroženih naselja kako bi se uvjerio u štete  koje su pričinile nabujale rječice Ina, Lepenica i Povelič i sagledao  prioritete interventnog djelovanja Štaba Civilne zaštite.

Komentari / 0

Ostavite komentar