У Славјанску очекују удар украјинске војске

Ситуација на истоку Украјине данас је релативно мирна, али и напета. Проруске снаге контролишу све објекте у Славјанску, Краматорску и Грушковки и спремају се за нове окршаје.

Свијет 05.05.2014 | 10:13
У Славјанску очекују удар украјинске војске

Напето је и у Одеси, где су у недељу проруски активисти заузели седиште полиције, а потом се, синоћ, на улицама окупило неколико хиљада присталица украјинских власти, међу којима је било око 50 припадниика националистичког паравојног покрета "Десни сектор".

Они су узвикивали "Одеса у Украјини!", "Слава Украјини!" и певали химну.

У Славјанску очекују "удар" украјинске војске, а за тај напад демонстранти се припремају спремањем молотовљевих коктела, што се може видети по поруци ББЦ-ја постављеној на Твитер.

Како јавља извештач ББЦ-ја из тог града, становници тог града који се сматра јаким проруским упориштем страхују да ће град под налетом војске бити уништен.

ББЦ подсећа да се украјинска војска јуче приближила Славјанску и да је "питање тренутка када ће напад почети".

За то време дипломатски напори да се реши украјинска криза се настављају.

Немачка канцеларка Ангела Меркел синоћ је, после разговора с председиком Русије Владимиром Путином, изјавила да ће под покровитељством ОЕБС-а у среду о Украјини разговарати председник Русије Владимир Путин и министар спољних послова Швајцарске и председавајући ОЕБС-а Дидије Буркхалтер.

Москва је после разговора саопштила да је Путин нагласио да је неопходно успоставити директан дијалог власти у Кијеву и представника југоисточних украјинских региона, где проруски активисти организују побуну.

Шеф немачке дипломатије Франк-Валтер Штајнмајер заложио се данас за нову међународну конференцију о Украјини, како би се, како је рекао, коначно постигли јасни договори о окончању конфликта.

''Све друго би било неодговорно, пошто би значило нове жртве'', рекао је Штајнмајер телевизији АРД, залажући се за нови састанак у Женеви и јацање Организације за европску безбедност и сарадњу.

Коментари / 1

Оставите коментар
Name

Мд

05.05.2014 08:47

Па неце Обама примирје њему се ратује

ОДГОВОРИТЕ