U Slavjansku očekuju udar ukrajinske vojske

Situacija na istoku Ukrajine danas je relativno mirna, ali i napeta. Proruske snage kontrolišu sve objekte u Slavjansku, Kramatorsku i Gruškovki i spremaju se za nove okršaje.

Svijet 05.05.2014 | 10:13
U Slavjansku očekuju udar ukrajinske vojske

Napeto je i u Odesi, gde su u nedelju proruski aktivisti zauzeli sedište policije, a potom se, sinoć, na ulicama okupilo nekoliko hiljada pristalica ukrajinskih vlasti, među kojima je bilo oko 50 pripadniika nacionalističkog paravojnog pokreta "Desni sektor".

Oni su uzvikivali "Odesa u Ukrajini!", "Slava Ukrajini!" i pevali himnu.

U Slavjansku očekuju "udar" ukrajinske vojske, a za taj napad demonstranti se pripremaju spremanjem molotovljevih koktela, što se može videti po poruci BBC-ja postavljenoj na Tviter.

Kako javlja izveštač BBC-ja iz tog grada, stanovnici tog grada koji se smatra jakim proruskim uporištem strahuju da će grad pod naletom vojske biti uništen.

BBC podseća da se ukrajinska vojska juče približila Slavjansku i da je "pitanje trenutka kada će napad početi".

Za to vreme diplomatski napori da se reši ukrajinska kriza se nastavljaju.

Nemačka kancelarka Angela Merkel sinoć je, posle razgovora s predsedikom Rusije Vladimirom Putinom, izjavila da će pod pokroviteljstvom OEBS-a u sredu o Ukrajini razgovarati predsednik Rusije Vladimir Putin i ministar spoljnih poslova Švajcarske i predsedavajući OEBS-a Didije Burkhalter.

Moskva je posle razgovora saopštila da je Putin naglasio da je neophodno uspostaviti direktan dijalog vlasti u Kijevu i predstavnika jugoistočnih ukrajinskih regiona, gde proruski aktivisti organizuju pobunu.

Šef nemačke diplomatije Frank-Valter Štajnmajer založio se danas za novu međunarodnu konferenciju o Ukrajini, kako bi se, kako je rekao, konačno postigli jasni dogovori o okončanju konflikta.

''Sve drugo bi bilo neodgovorno, pošto bi značilo nove žrtve'', rekao je Štajnmajer televiziji ARD, zalažući se za novi sastanak u Ženevi i jacanje Organizacije za evropsku bezbednost i saradnju.

Komentari / 1

Ostavite komentar
Name

Md

05.05.2014 08:47

Pa nece Obama primirje njemu se ratuje

ODGOVORITE