Судови затрпани комуналним предметима

Лоше економске и социјалне прилике у земљи, слаба платежна моћ становништва, те недостатак социјалне улоге државе основни су разлози што је у БиХ из године у годину све више неплаћених рачуна за струју, грејање, гас и комуналије!

Босна и Херцеговина 05.05.2014 | 08:07
Судови затрпани комуналним предметима

Иако не постоји збирни податак колико износе укупна дуговања, процене су да се мере у стотинама милиона марака, па свако четврто домаћинство има проблема са редовним плаћањем рачуна.

Такође, судови у БиХ су дословно затрпани нерешеним комуналним предметима и свакодневно су суочени са приливом нових, а иако тражиоци извршења инсистирају да се због дуговања плени имовина дужника, и ње је све мање, а оно што се заплени врло често нема никакву тржишну вредност, па је судови немају коме ни продати!

У Високом судском и тужилачком савету (ВСТС) БиХ за Пресс РС су потврдили да је на судовима у БиХ на крају 2013. године било укупно 1,7 милиона комуналних предмета, од чега је трећина, односно око 416.000, настала по основу неплаћене РТВ таксе, док се већина осталих односи на грејање, одвоз смећа и воду.

Представници правосудног система у БиХ предлажу неколико нових мера за које сматрају да би допринеле смањењу броја нерешених комуналних предмета, а неке од њих садржане су и у препорукама датим током процеса Структуралног дијалога између ЕУ и БиХ.

Предлаже се оснивање јединствене службе за наплату комуналних услуга, успостављање регистра корисника, увођење јединствене уплатнице комуналних услуга, доношење нових закона, те унапређења статуса корисника путем законских измена.

У ВСТС-у оцењују да би решењу ове проблематике допринела и активнија улога тужилаца у смислу ажурирања њихових регистара, а на крају и измештање процесуирања ових предмета из судова на друга јавна и приватна тела. Истичу да би таква решења била по узору на многе земље у Европи и свету.

У ВСТС-у оцењују да је ово изразито велики број за земљу са бројем становника као што је то БиХ, док грађани више немају имовине која би била предмет пленидбе, а да с друге стране нико није ни заинтересован да купује њихове старе телевизоре и половни намештај.

- Велики број нерешених комуналних предмета последица је слабе платежне моћи становништва, те недостатка адекватне социјалне политике и социјалне улоге државе када се ради о програмима и могућностима помоћи социјално угроженим категоријама.

Такође, непостојање могућности за појединачну обуставу кориштења одређених услуга, погодује избегавању њиховог плаћања.

Стога се може закључити да су социјалне и економске прилике главни разлог сталног повећања комуналних предмета у бх. правосудном систему, али и да непостојање стварне опасности од санкције, охрабрује поједине категорије становништва да не плаћају рачуне - објаснили су за Пресс РС у ВСТС-у БиХ.

У овој државној институцији додају и да треба имати на уму да је и одређен број предмета последица законске обавезе комуналних предузећа да утужују потраживања, те застарног рока од годину дана који опредељује већину предузећа да два пута годишње шаљу предлоге за извршење на суд, како не би пали у застару.

Објашњавају да предузећа која потражују дуговања од нередовних платиша, најчешће захтевају институт пленидбе и процену покретних ствари.

- Разлог је потпуна немогућност или отежано прикупљање података о имовини дужника због рестриктивног Закона о заштити личних података.

Такође, врло често дужници немају регистрованих примања. Судски извршитељи неретко у записнику о попису и процени покретних ствари констатују како нема ништа што може бити предмет пленидбе, па се поступак обуставља.

Додатан проблем је недостатак складишног простора за чување изузетих ствари, а потенцијални купци често не знају ни термин када се организује продаја, с обзиром на то да се готово у правилу, судске продаје оглашавају једино путем огласне плоче суда.

Све то имплицира да цели поступак продаје, у ситуацији када се већ унапред зна да пописане ствари немају никакву тржишну вредност, односно да не могу бити уновчене, доводи само до губитка времена и ресурса - оценили су у Високом судском и тужилачком савету.

Највише дуговања по основу неплаћених рачуна потражују електродистрибуције.Само у "Електропривреди РС" укупан дуг за струју износи око 340 милиона КМ, од чега половину дугују домаћинства, а остало пословни субјекти.

Вишемилионска потраживања имају и локалне топлане, па тако топлане у Сарајеву потражују око 65 милиона КМ, у Зеници око 30 милиона, у Приједору пет милиона, док у бањалучкој "Топлани" истичу да 15 одсто Бањалучана има дуговања према њима. Бањалучки "Водовод" и "Чистоћа" потражују око 11 милиона КМ.

Такође, телекомуникацијски оператери истичу да већ годинама бележе значајан пад корисника фиксне телефоније, на што је значајно утицала РТВ такса и немогућност грађана да плаћају рачуне.

Драгован Петровић из Покрета потрошача РС, који помаже грађанима у решавању ове проблематике, објашњава да је симптоматично да су најредовније платише они са најмањим примањима, посебно пензионери.

- Дневно нам се обрати од пет до шест грађана због проблема са плаћањем рачуна или судским поступцима када су утужени. Увек саветујемо кориснике комуналних услуга да се труде да колико-толико редовно измирују рачуне, јер када они дођу на суд, износи ће се само увећати, за судске трошкове, таксе и слично. Нажалост, велики је број оних који због скромних примања нису у могућности да то испоштују. Одређен број људи избегава да плати услуге које су користили, надајући се да ће, неким чудом, та дуговања нестати. Велики дужници су и правна лица, који би у првом реду требало да изимирују своје обавезе - објаснио је Петровић.

У Центру за хуману политику истичу да се редовније плаћају рачуни за телефон, струју и интернет, а слабије они за воду, грејање, те одвоз смећа.

- Социјални моменат увек је био присутан у плаћању комуналних услуга, што се до пре неколико година системски толерисало. Посебно су угрожени они којима касне плате или други извори прихода, којима плаћају ове услуге - истичу у овој организацији.

Један од проблема лежи и у чињеници да се одређене особе које имају дуговања одјаве са адресе на којој су раније боравили, па им није могуће уручити рачун или судско решење.

Овоме би се, бар у РС, требало стати украј применом Одлуке Владе РС о провери тачности и истинитости података о пребивалишту.

Подсећамо, министар унутрашњих послова РС Радислав Јовичич је недавно потврдио да ће МУП РС, посредством Пореске управе РС, Републичке управе за геодетске и имовинско-правне послове и судова, истражити колико је пошиљки враћено зато што адреса не постоји или лице не живи на том месту.

Јовичић је напоменуо да из тог разлога није плаћен велики број прекршајних налога, пореских и других рачуна.

Потврда томе су и проблеми које има Пореска управа РС, чији су курири у више наврата долазили на одређене адресе где нису налазили пореске обвезнике, како би им уручили рачуне за порез на непокретности.

- Најчешће је реч о власницима непокретности у РС који су настањени у Федерацији БиХ, те онима који заправо живе и раде у иностранству - потврдили су у ПУРС-у.

Коментари / 2

Оставите коментар
Name

гордана спасојевиц

23.11.2015 08:36

Како цемо ми градјани знати правила кад их сами доносиоци одлука незнају.Комуналне накнаде на годисњем нивоу су превисоке у односу на порезе на имовину.Све оно сто се наводи као као комунална накнада није у складу са оствареним.У Бијељини немамо канализацију,вецина улица је непроходно и за возила и за пјесаке.У периоду киса вода плива по њима,због цега возаци угрозавају пјесаке.У љетном периоду немоземо нормално да зивимо од уједа комараца,јер нема јасне концепције њиховог унистења.Зими је град обавијен смогом,који нам угрозава здравље.Незнамо цак ни да ли се мјери колицина угљен моноксида и да ли је у складу са дозвољеним нормама.Улице које су имале дрворед су наводно обновљене и пресвуцене бетоном,а при том је засадјено врло мало зелених поврсина.Због високих температура у љетном периоду права је мора кретање по граду,а улице су прекривене прасином коју свакодневно удисемо.Последњих година(од како је уведена комунална накнада(не врси се њихова дезинфекција.Па незнам ста ми то плацамо.Ста се то ради на екологији и њеном оцувању.Ста се то ради на оцувању насег здравља или ми плацамо све оно сто нам стети и нарусава га.Високе накнаде морају плацати незапослени и пензионери,јер су током бивсег времена несто стекли,а сада их угњетавају са свих страна.Мисљења сам да те накнаде требају бити симболицне до 5 марака за све градјане,па бисмо сви били задовољни и будзет би био пун.Ниво свијести народа за оцување зивотне средине немозе и несмије се подизати силом и преко судова. под 9

ОДГОВОРИТЕ
Name

Љиљана З.

03.09.2017 14:46

Да ли је законито утузење ако тузени није добио тузбу на своју адресу тј никако ! Свако обавјетење ,опомену или утузење сам налазила затакнута за врата и уредно се одазвала,тако да им није потребан потпис примаоца или тузеног !

ОДГОВОРИТЕ