Sudovi zatrpani komunalnim predmetima

Loše ekonomske i socijalne prilike u zemlji, slaba platežna moć stanovništva, te nedostatak socijalne uloge države osnovni su razlozi što je u BiH iz godine u godinu sve više neplaćenih računa za struju, grejanje, gas i komunalije!

Bosna i Hercegovina 05.05.2014 | 08:07
Sudovi zatrpani komunalnim predmetima

Iako ne postoji zbirni podatak koliko iznose ukupna dugovanja, procene su da se mere u stotinama miliona maraka, pa svako četvrto domaćinstvo ima problema sa redovnim plaćanjem računa.

Takođe, sudovi u BiH su doslovno zatrpani nerešenim komunalnim predmetima i svakodnevno su suočeni sa prilivom novih, a iako tražioci izvršenja insistiraju da se zbog dugovanja pleni imovina dužnika, i nje je sve manje, a ono što se zapleni vrlo često nema nikakvu tržišnu vrednost, pa je sudovi nemaju kome ni prodati!

U Visokom sudskom i tužilačkom savetu (VSTS) BiH za Press RS su potvrdili da je na sudovima u BiH na kraju 2013. godine bilo ukupno 1,7 miliona komunalnih predmeta, od čega je trećina, odnosno oko 416.000, nastala po osnovu neplaćene RTV takse, dok se većina ostalih odnosi na grejanje, odvoz smeća i vodu.

Predstavnici pravosudnog sistema u BiH predlažu nekoliko novih mera za koje smatraju da bi doprinele smanjenju broja nerešenih komunalnih predmeta, a neke od njih sadržane su i u preporukama datim tokom procesa Strukturalnog dijaloga između EU i BiH.

Predlaže se osnivanje jedinstvene službe za naplatu komunalnih usluga, uspostavljanje registra korisnika, uvođenje jedinstvene uplatnice komunalnih usluga, donošenje novih zakona, te unapređenja statusa korisnika putem zakonskih izmena.

U VSTS-u ocenjuju da bi rešenju ove problematike doprinela i aktivnija uloga tužilaca u smislu ažuriranja njihovih registara, a na kraju i izmeštanje procesuiranja ovih predmeta iz sudova na druga javna i privatna tela. Ističu da bi takva rešenja bila po uzoru na mnoge zemlje u Evropi i svetu.

U VSTS-u ocenjuju da je ovo izrazito veliki broj za zemlju sa brojem stanovnika kao što je to BiH, dok građani više nemaju imovine koja bi bila predmet plenidbe, a da s druge strane niko nije ni zainteresovan da kupuje njihove stare televizore i polovni nameštaj.

- Veliki broj nerešenih komunalnih predmeta posledica je slabe platežne moći stanovništva, te nedostatka adekvatne socijalne politike i socijalne uloge države kada se radi o programima i mogućnostima pomoći socijalno ugroženim kategorijama.

Takođe, nepostojanje mogućnosti za pojedinačnu obustavu korištenja određenih usluga, pogoduje izbegavanju njihovog plaćanja.

Stoga se može zaključiti da su socijalne i ekonomske prilike glavni razlog stalnog povećanja komunalnih predmeta u bh. pravosudnom sistemu, ali i da nepostojanje stvarne opasnosti od sankcije, ohrabruje pojedine kategorije stanovništva da ne plaćaju račune - objasnili su za Press RS u VSTS-u BiH.

U ovoj državnoj instituciji dodaju i da treba imati na umu da je i određen broj predmeta posledica zakonske obaveze komunalnih preduzeća da utužuju potraživanja, te zastarnog roka od godinu dana koji opredeljuje većinu preduzeća da dva puta godišnje šalju predloge za izvršenje na sud, kako ne bi pali u zastaru.

Objašnjavaju da preduzeća koja potražuju dugovanja od neredovnih platiša, najčešće zahtevaju institut plenidbe i procenu pokretnih stvari.

- Razlog je potpuna nemogućnost ili otežano prikupljanje podataka o imovini dužnika zbog restriktivnog Zakona o zaštiti ličnih podataka.

Takođe, vrlo često dužnici nemaju registrovanih primanja. Sudski izvršitelji neretko u zapisniku o popisu i proceni pokretnih stvari konstatuju kako nema ništa što može biti predmet plenidbe, pa se postupak obustavlja.

Dodatan problem je nedostatak skladišnog prostora za čuvanje izuzetih stvari, a potencijalni kupci često ne znaju ni termin kada se organizuje prodaja, s obzirom na to da se gotovo u pravilu, sudske prodaje oglašavaju jedino putem oglasne ploče suda.

Sve to implicira da celi postupak prodaje, u situaciji kada se već unapred zna da popisane stvari nemaju nikakvu tržišnu vrednost, odnosno da ne mogu biti unovčene, dovodi samo do gubitka vremena i resursa - ocenili su u Visokom sudskom i tužilačkom savetu.

Najviše dugovanja po osnovu neplaćenih računa potražuju elektrodistribucije.Samo u "Elektroprivredi RS" ukupan dug za struju iznosi oko 340 miliona KM, od čega polovinu duguju domaćinstva, a ostalo poslovni subjekti.

Višemilionska potraživanja imaju i lokalne toplane, pa tako toplane u Sarajevu potražuju oko 65 miliona KM, u Zenici oko 30 miliona, u Prijedoru pet miliona, dok u banjalučkoj "Toplani" ističu da 15 odsto Banjalučana ima dugovanja prema njima. Banjalučki "Vodovod" i "Čistoća" potražuju oko 11 miliona KM.

Takođe, telekomunikacijski operateri ističu da već godinama beleže značajan pad korisnika fiksne telefonije, na što je značajno uticala RTV taksa i nemogućnost građana da plaćaju račune.

Dragovan Petrović iz Pokreta potrošača RS, koji pomaže građanima u rešavanju ove problematike, objašnjava da je simptomatično da su najredovnije platiše oni sa najmanjim primanjima, posebno penzioneri.

- Dnevno nam se obrati od pet do šest građana zbog problema sa plaćanjem računa ili sudskim postupcima kada su utuženi. Uvek savetujemo korisnike komunalnih usluga da se trude da koliko-toliko redovno izmiruju račune, jer kada oni dođu na sud, iznosi će se samo uvećati, za sudske troškove, takse i slično. Nažalost, veliki je broj onih koji zbog skromnih primanja nisu u mogućnosti da to ispoštuju. Određen broj ljudi izbegava da plati usluge koje su koristili, nadajući se da će, nekim čudom, ta dugovanja nestati. Veliki dužnici su i pravna lica, koji bi u prvom redu trebalo da izimiruju svoje obaveze - objasnio je Petrović.

U Centru za humanu politiku ističu da se redovnije plaćaju računi za telefon, struju i internet, a slabije oni za vodu, grejanje, te odvoz smeća.

- Socijalni momenat uvek je bio prisutan u plaćanju komunalnih usluga, što se do pre nekoliko godina sistemski tolerisalo. Posebno su ugroženi oni kojima kasne plate ili drugi izvori prihoda, kojima plaćaju ove usluge - ističu u ovoj organizaciji.

Jedan od problema leži i u činjenici da se određene osobe koje imaju dugovanja odjave sa adrese na kojoj su ranije boravili, pa im nije moguće uručiti račun ili sudsko rešenje.

Ovome bi se, bar u RS, trebalo stati ukraj primenom Odluke Vlade RS o proveri tačnosti i istinitosti podataka o prebivalištu.

Podsećamo, ministar unutrašnjih poslova RS Radislav Jovičič je nedavno potvrdio da će MUP RS, posredstvom Poreske uprave RS, Republičke uprave za geodetske i imovinsko-pravne poslove i sudova, istražiti koliko je pošiljki vraćeno zato što adresa ne postoji ili lice ne živi na tom mestu.

Jovičić je napomenuo da iz tog razloga nije plaćen veliki broj prekršajnih naloga, poreskih i drugih računa.

Potvrda tome su i problemi koje ima Poreska uprava RS, čiji su kuriri u više navrata dolazili na određene adrese gde nisu nalazili poreske obveznike, kako bi im uručili račune za porez na nepokretnosti.

- Najčešće je reč o vlasnicima nepokretnosti u RS koji su nastanjeni u Federaciji BiH, te onima koji zapravo žive i rade u inostranstvu - potvrdili su u PURS-u.

Komentari / 2

Ostavite komentar
Name

gordana spasojevic

23.11.2015 08:36

Kako cemo mi gradjani znati pravila kad ih sami donosioci odluka neznaju.Komunalne naknade na godisnjem nivou su previsoke u odnosu na poreze na imovinu.Sve ono sto se navodi kao kao komunalna naknada nije u skladu sa ostvarenim.U Bijeljini nemamo kanalizaciju,vecina ulica je neprohodno i za vozila i za pjesake.U periodu kisa voda pliva po njima,zbog cega vozaci ugrozavaju pjesake.U ljetnom periodu nemozemo normalno da zivimo od ujeda komaraca,jer nema jasne koncepcije njihovog unistenja.Zimi je grad obavijen smogom,koji nam ugrozava zdravlje.Neznamo cak ni da li se mjeri kolicina ugljen monoksida i da li je u skladu sa dozvoljenim normama.Ulice koje su imale drvored su navodno obnovljene i presvucene betonom,a pri tom je zasadjeno vrlo malo zelenih povrsina.Zbog visokih temperatura u ljetnom periodu prava je mora kretanje po gradu,a ulice su prekrivene prasinom koju svakodnevno udisemo.Poslednjih godina(od kako je uvedena komunalna naknada(ne vrsi se njihova dezinfekcija.Pa neznam sta mi to placamo.Sta se to radi na ekologiji i njenom ocuvanju.Sta se to radi na ocuvanju naseg zdravlja ili mi placamo sve ono sto nam steti i narusava ga.Visoke naknade moraju placati nezaposleni i penzioneri,jer su tokom bivseg vremena nesto stekli,a sada ih ugnjetavaju sa svih strana.Misljenja sam da te naknade trebaju biti simbolicne do 5 maraka za sve gradjane,pa bismo svi bili zadovoljni i budzet bi bio pun.Nivo svijesti naroda za ocuvanje zivotne sredine nemoze i nesmije se podizati silom i preko sudova. pod 9

ODGOVORITE
Name

Ljiljana Z.

03.09.2017 14:46

Da li je zakonito utuzenje ako tuzeni nije dobio tuzbu na svoju adresu tj nikako ! Svako obavjetenje ,opomenu ili utuzenje sam nalazila zataknuta za vrata i uredno se odazvala,tako da im nije potreban potpis primaoca ili tuzenog !

ODGOVORITE