Импресиван програм Вучићеве Владе

Нова Влада Србије на добром је путу да Србију поведе ка ЕУ, изјавио је европски комесар за проширење Штефан Филе, истичући да је програм Владе, онако како је представљен, импресиван, као и његови рокови.

Србија 05.05.2014 | 16:38
Импресиван програм Вучићеве Владе


"Бави се најхитнијим питањима за грађане Србије, привредом и даљим реформама везаним за ЕУ. Не сумњам у посвећеност Владе реформама, а ЕУ је ту да их подржи. Посебна пажња треба да буде посвећена многим питањима, као што су економија, владавина права, добросуседски односи. Нови тим изгледа да је на добром путу, на основу њихових првих изјава", рекао је Филе за данашње Новости.

"Било би добро за Србију ако би Влада успела у свему што намерава да уради: у економским реформама, променама у функционисању институција, реформи правосуђа. Све ово важно је за грађане Србије на првом месту, али и за стране инвеститоре, такође", навео је европски комесар.

Он је рекао да данас долази у Београд да честита новој влади на одговорности која јој је поверена и да разговара о томе како можемо додатно да подржимо Србију у преговорима о приступању, који се добро одвијају.

Према његовим речима, скриниг добро напредује, први извештај о поглављу 32, које се односи на финансијску контролу, управо је достављен земљама чланицама.

"Извештаји аналитичког прегледа везани за владавину права из поглавља 23 и 24 биће поднети средином маја. До јуна ћемо почети или завршити циклус састанака везаних за скрининг за 18 поглавља, нешто преко половине од укупно 35 колико их има. Ценимо у великој мери то колико добро су припремљене и активне наше српске колеге током скрининг сесија", навео је Филе.

Он је напоменуо да је тајминг за отварање поглавља само делимично у његовим рукама, а коначно зависи од Србије и земаља чланица.

"Технички, то зависи од тога колико добро и колико брзо се Београд припремио за отварање појединих поглавља. Ми се, у сваком случају, усредсређујемо на квалитет а не на време, јер није реч о томе колико брзо смо отворили ово или оно поглавље, већ о томе колико брзо и ефикасно Србија може да усагласи своје законодавство у одређеној области с нормама и правилима Европске уније", рекао је европски комесар за прошрење.

"Нисмо ту да бисмо постављали датуме. Моја улога је да обезбедим да земља буде добро припремљена за улазак у ЕУ", казао је Филе.

Наши напори, истакао је он, концентришу се на рад са Србијом да достигне такав ниво стања припремљености да се придружи ЕУ, да нико нема сумњу у њене способности да преузме пуну одговорност и обавезе из чланства од тренутка чим уђе у ЕУ, а на државној управи је да развије и спроведе датуме и рокове.

Комесар за проширење Европске уније Штефан Филе боравиће данас у посети Србији током које ће разговарати са највишим званичницима.

Филе ће се састати са председником Србије Томиславом Николиће, премијером Александром Вучиће, шефом дипломатије Ивицом Дачићем, председницом парламента Мајом Гојковић, разговараће са министрима правде и унутрашњих послова, Николом Селаковићем и Небојшом Стефановићем, и шефовим посланичких група у Скупштини.

 

Коментари / 3

Оставите коментар
Name

Бошњак

05.05.2014 05:55

Да је богдом и нама један Вучић, да почисти ову багру. Надам се да ће у својим плановима Господин Вучић и успјети. Ако влада на којем је он челу не успије нико и неће.

ОДГОВОРИТЕ
Name

СЕНОВИЋ

05.05.2014 06:14

Тешко нама кад нас Немци хвале.2011 Меркел доноси листу захтева Тадићу. Тадић је одбија. Меркел каже: ако нећеш ти има ко хоће. Епилог је познат.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Слободан

05.05.2014 06:51

Тешко јадној Србији са власти коју српски непријатељи хвале.

ОДГОВОРИТЕ