Impresivan program Vučićeve Vlade

Nova Vlada Srbije na dobrom je putu da Srbiju povede ka EU, izjavio je evropski komesar za proširenje Štefan File, ističući da je program Vlade, onako kako je predstavljen, impresivan, kao i njegovi rokovi.

Srbija 05.05.2014 | 16:38
Impresivan program Vučićeve Vlade


"Bavi se najhitnijim pitanjima za građane Srbije, privredom i daljim reformama vezanim za EU. Ne sumnjam u posvećenost Vlade reformama, a EU je tu da ih podrži. Posebna pažnja treba da bude posvećena mnogim pitanjima, kao što su ekonomija, vladavina prava, dobrosusedski odnosi. Novi tim izgleda da je na dobrom putu, na osnovu njihovih prvih izjava", rekao je File za današnje Novosti.

"Bilo bi dobro za Srbiju ako bi Vlada uspela u svemu što namerava da uradi: u ekonomskim reformama, promenama u funkcionisanju institucija, reformi pravosuđa. Sve ovo važno je za građane Srbije na prvom mestu, ali i za strane investitore, takođe", naveo je evropski komesar.

On je rekao da danas dolazi u Beograd da čestita novoj vladi na odgovornosti koja joj je poverena i da razgovara o tome kako možemo dodatno da podržimo Srbiju u pregovorima o pristupanju, koji se dobro odvijaju.

Prema njegovim rečima, skrinig dobro napreduje, prvi izveštaj o poglavlju 32, koje se odnosi na finansijsku kontrolu, upravo je dostavljen zemljama članicama.

"Izveštaji analitičkog pregleda vezani za vladavinu prava iz poglavlja 23 i 24 biće podneti sredinom maja. Do juna ćemo početi ili završiti ciklus sastanaka vezanih za skrining za 18 poglavlja, nešto preko polovine od ukupno 35 koliko ih ima. Cenimo u velikoj meri to koliko dobro su pripremljene i aktivne naše srpske kolege tokom skrining sesija", naveo je File.

On je napomenuo da je tajming za otvaranje poglavlja samo delimično u njegovim rukama, a konačno zavisi od Srbije i zemalja članica.

"Tehnički, to zavisi od toga koliko dobro i koliko brzo se Beograd pripremio za otvaranje pojedinih poglavlja. Mi se, u svakom slučaju, usredsređujemo na kvalitet a ne na vreme, jer nije reč o tome koliko brzo smo otvorili ovo ili ono poglavlje, već o tome koliko brzo i efikasno Srbija može da usaglasi svoje zakonodavstvo u određenoj oblasti s normama i pravilima Evropske unije", rekao je evropski komesar za prošrenje.

"Nismo tu da bismo postavljali datume. Moja uloga je da obezbedim da zemlja bude dobro pripremljena za ulazak u EU", kazao je File.

Naši napori, istakao je on, koncentrišu se na rad sa Srbijom da dostigne takav nivo stanja pripremljenosti da se pridruži EU, da niko nema sumnju u njene sposobnosti da preuzme punu odgovornost i obaveze iz članstva od trenutka čim uđe u EU, a na državnoj upravi je da razvije i sprovede datume i rokove.

Komesar za proširenje Evropske unije Štefan File boraviće danas u poseti Srbiji tokom koje će razgovarati sa najvišim zvaničnicima.

File će se sastati sa predsednikom Srbije Tomislavom Nikoliće, premijerom Aleksandrom Vučiće, šefom diplomatije Ivicom Dačićem, predsednicom parlamenta Majom Gojković, razgovaraće sa ministrima pravde i unutrašnjih poslova, Nikolom Selakovićem i Nebojšom Stefanovićem, i šefovim poslaničkih grupa u Skupštini.

 

Komentari / 3

Ostavite komentar
Name

Bošnjak

05.05.2014 05:55

Da je bogdom i nama jedan Vučić, da počisti ovu bagru. Nadam se da će u svojim planovima Gospodin Vučić i uspjeti. Ako vlada na kojem je on čelu ne uspije niko i neće.

ODGOVORITE
Name

СЕНОВИЋ

05.05.2014 06:14

Тешко нама кад нас Немци хвале.2011 Меркел доноси листу захтева Тадићу. Тадић је одбија. Меркел каже: ако нећеш ти има ко хоће. Епилог је познат.

ODGOVORITE
Name

Slobodan

05.05.2014 06:51

Teško jadnoj Srbiji sa vlasti koju srpski neprijatelji hvale.

ODGOVORITE