Ко ће са ким “пред Милоша"

Опозиција, предвођена СДС-ом, успоставила је политички изборни блок „Савез за промјене“, на реду је СНСД да одговори истом мјером.

Република Српска 05.05.2014 | 06:43
Ко ће са ким “пред Милоша"

Или да се супротстави сам Савезу, али је онда владајућа странка сигуран губитник.

СНСД се налази у врло незавидној позицији, јер се њихови партнери, Социјалистичка партија и ДНС, још увијек нису јавно очитовали о тома како и са ким ће на наредне изборе, посебно што се предсједничких нивоа тиче.

Многи узимају здраво за готово да ће СП и ДНС стати уз Милорада Додика, али то, иако дјелује сасвим реално, још увијек није завршена прича, све док се не попечати потписима, као што су то учиниле и опозиционе странке, чланице Савеза.

И социјалисти и ДНС-овци су „зихераши“ и свјесни су да су Додикове и СНСД-ове позиције веома угрожене, да им је рејтинг у паду, да, што је најважније, званични Београд „потајно“ прижељкује одлазак овдашњег Режима, што су, уз сијасет међупартијских омраза и размирица (са акцентом на оне шумске), које су се накотиле у девет година коалиције на власти, веома битни чиниоци који и Петра Ђокића и Марка Павића тјерају да триста пута премјере, прије него што одсијеку коме ће се привољети.

Уз то, и Ђокић и Павић знају да ће СНСД, уколико изгуби изборе на свим нивоима, пући као леденица и да ће се та партија сасути попут србијанске Демократске странке.

У таквој варијанти и они ће остати без кадрова и чланства, пошто ће већина њихових функционера покушати пронаћи ухлебљење код нових шефова. Једноставније речено, СП и ДНС тешко могу преживјети опозиционе дане, посебно због чињенице да имају за извоз „путера на глави“ и да ће се и њихови менаџери наћи на удару истражних органа.

И Ђокић и Павић знају да је из власти лакше гледати како дојучерашњи сарадници одлазе у „Марици“ („случај Љубојевић“), него из опозиције тврдити да се ради о „политичком прогону“, истовремено чекајући свој ред за „превоз“.

Зато ће овај двојац калкулисати до последњег, Павић и више него Ђокић, тако да су велика политичка изненађења још увијек могућа, а тек ће се крајем маја ситуација потпуно избистрити и знаће се ко је са ким и против кога.

До тада, СП, а посебно ДНС ће разматрати више него пажљиво и детаљно, вагајући на апотекарској ваги, и СДС-ову и СНСД-ову опцију.

Павић је зато недавно и рекао да је њихова подршка „било којој странци“ условљена „добијањем једне предсједничке номинације“ (изјавио је то на БНТВ).

Крај маја ће донијети и предсједничке кандидатуре.

У трци за предсједника РС већ су виђени Милорад Додик и Младен Босић, а узмицање било ког од њих двојице ка номинацији за члана Предсједништва БиХ, или, пак, некандидовање, биће погубно по опцију којој су на челу.

И Додик и Босић „осуђени“ су на трку за предсједника РС и тако и треба да буде, јер је једино логично и политички коректно да се предсједници најјачих странака међусобно сучеле. Онај који однесе побједу, носи и сву власт. Онај који изгуби одлази заувијек са политичке сцене.

У сјени ове пресудне битке, која се увелико припрема, је трка за члана Предсједништва БиХ.

Ни СНСД ни СДС/Савез нису назначили ко би могао да их представља у овој траци, иако се увелико спекулише да би Додик могао да понуди номинацију Марку Павићу (који је рекао да га та позиција лично не интересује, али им је као странци интересантна), а Босић Младену Иванићу.

То су само спекулације, а више је него тешко повјеровати да ће се оне и оваплотити.

СНСД ће имати свог кандидата у трци на сарајевској цести; све остало било би прворазредно изненађење. Разлога је много, а кључни је да Додик никако не смије испустити утицај у Сарајеву било коме изван СНСД-а, јер је његова политика базирана на негацији БиХ и свега у вези БиХ.

Одустајање СНСД-а од кандидатуре за Сарајево и давање те номинације неком од изборних коалиционих партнера значило би одустајање од политике прокламоване у последњих девет година.

То Додик и СНСД себи не могу/не смију дозволити, чак и да хоће.

Уједно би то било и признање велике слабости најјаче владајуће странке и јавно материјализовање тврдњи о тешком паду рејтинга, што би за СНСД значило „дупло голо“ које никако на изборима не може изродити ништа добро.

Зато ће СНСД имати свог кандидата, а ко ће то бити питање је на које ни у тој странци немају још увијек конкретан одговор.

Додик је најближи идеји да кандидује Жељку Цвијановић, чему се оштро противе његови најближи и најоданији сарадници који сматрају да ће га она, уколико евентуално добије ту трку, издати. То и јавно тврде, премда су ти наводи умотани у сказке о „миришљавоој издајничкој женској руци и нози“.

Иако Цвијановићева „не мирише“ Додиковим најлојалнијим и најоданијим играчима, он, још увијек, не одустаје од ње, што довољно говори о степену његовог неповјерења у друге високе функционере те странке, који претендују за ту кандидатуру. Очито је да је параноја, и то велика, природно стање ствари у СНСД-у.

У Савезу за промјене, примарно СДС-у, створена је квалитетна већина која сматра да Иванић никако не треба да буде кандидат за члана Предсједништва БиХ.

И то је одлична процјена, јер он нема шансе за побједу. Чак и да има, Иванић није особа која доноси промјене, нити је политичар који може снажно утицати на покретање позитивних политичких процеса и промјене свијести. Дапаче.

Питање је како ће Иванић реаговати када му се саопшти да он не би требао бити кандидат и да ли ће извадити ПДП из Савеза? Неће, јер нема куд. Сваки његов покушај самосталног наступа завршио би катастрофално и и значио би сигурни распад ПДП-а у предизборном периоду.

Иванић ће, иако невољко, прихватити ту варијанту, уз квалитетан колатерал. Посебно због чињенице да он данас не може гарантовати да ће сви бирачи који намјеравају гласати за ПДП свој „иксић“ дати и њему.

За Савез би најефектније било да кандидују нестраначку личност за позицију српског члана Предсједништва БиХ, јер би на тај начин потврдили и ширину организације и опредијељеност за промјене и, што је веома битна димензија, одустајање од партократије, као ексклузивног начина политичког дјеловања на овим просторима.

Уколико не нађу адекватну особу која може повући бираче за собом, онда је рјешење да СДС да и другог кандидата, чиме би та странка демонстрирала нову снагу, енергију и самоувјереност, што је итекако важно у судару са СНСД-ом.

У тој варијанти, најквалитетнији кандидат, уз све његове мане (о којима сам већ писао), којег СДС може понудити јесте Огњен Тадић. Он, изван сваке разумне сумње, у трци за Предсједништво БиХ може побиједити Цвијановићеву и супротставити се било којем другом такмацу из СНСД-а.

хттпс://слободанвасковиц.блогспот.цом/2014/05/номинације-ко-це-са-ким-пред-милоса.хтмл?м=1

Коментари / 33

Оставите коментар
Name

Градиска РС

05.05.2014 05:54

Ја сам релативно млада особа.На локалним изборима сам гласао за ПДП.Не сто волим ПДП вец сто су на листи били млади људи.Моји пријатељи.И ста се десило.Сврака је добио мандат у скупстини и дао свој мандат бр Грбицу.Др Грбиц постао директор комуналног а има јос и приватну ординацију.Па нисте троглави арапи.Гдје су вам ти млади?Сад цете их се сјетит сигурно.Ја никад али никад нецу гласати за ПДП.Гласацу за промјене али због Огија,Пандуревицке,Говедарице...само млади могу промјенити несто.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Заводи па владај

05.05.2014 06:23

Продаце они и рођену Матер,само да остану на власти......

ОДГОВОРИТЕ
Name

само вас гледам

05.05.2014 07:13

ДА ЦРНИ ДЈАВО ДОДЈЕ НА ВЛАСТ БИЛО БИ БОЉЕ НЕГО ОВО СТАЊЕ У КОЈЕМ СЕ НАЛАЗИМО МИ СМО ДНО ДНА ТЕСКО НАМА АЛИ ТРЕБА МИЈЕЊАТИ ОВУ ГАРНИТУРУ ЈЕР СУ ИЗГУБИЛИ ОСЈЕЦАЈ СТА ЗНАЦИ НЕИМАТИ ТОЛИКО СУ СЕ ОСИЛИЛИ ДА НЕМАМ РИЈЕЦИ ЗА ЊИХ ЗАТО БОСИЦУ ПАМЕТ У ГЛАВУ НАРОД ОД ТЕБЕ ОЦЕКУЈЕ БОЉЕ СУТРА

ОДГОВОРИТЕ
Name

МаркоММ

05.05.2014 08:02

Рејтинг СНСД-а пада из дана у дан, то је више него очигледно.Опозиција је јача из дана у дан, то је још очигледније. Питање је да ли ће СП подржати Додика. Мислим да неће, јер знају они добро оцјенити ситуацију, то им је још из комунистичког режима остало. Павић ће на овим изборима неку своју политику да води, вјероватно ће имати и свог кандидата, тако да Додик остаде сам. Једно је сигурно, Република Српска је потребна нова снага, млади и школовани људи који ће моћи поднијети терет промјена. Гледајући кадар опозиције, видим да ту има доста младих и паметних. Њима треба дати прилику. А промјене су пријеко потребне. Чисто да се покаже овима да нису недодирљиви како себе сматрају.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Пеђа #16

05.05.2014 08:11

Једино господин Босић може донијети промјене у овој држави. Ово ничему не води. Надам се да ће доћи до промјене власти да напокон и ми "средња" класа у капитализму Додика дођемо до своје коре хљеба.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Српско Сарајево

05.05.2014 08:32

Ко год да буде за предсједника побједиће ову лоповску и корумпирану власт на челу са МилоКрадом ,народу је дозлогрдило више са њима !!! ПРОМЈЕНЕ ЋЕ БИТИ !!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Гиле Сампион

05.05.2014 08:36

Педја, Је ли власт крала и капом и саком и прије Додика ? Јесте. али није нама нико крив сто ми не видимо даље од носа. Власт це и даље да краде и капом и саком и после Додика. Јер устав БИХ то дозвољава, а о ентитетским уставима да не прицамо. кад буду политицари имали храбрости то поцети мјењати онда мозда и буде сутра боље. а знамо исто ста то носи и које опасност са собом кад се царка у устав. Али без промјене устава бице то теско остварити.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Стара Херцеговина

05.05.2014 08:52

Кандидати из Савеза за промјене имају предност јер нису прије свега у криминалу и корупцији имају цисту прослост док садасња власт је у потпуности огризла у криминалу и корупцији тако да градјани це бирати измедју људи са прљавим досијеом и цасних и младих људи..Промјене су реалност..

ОДГОВОРИТЕ
Name

патриота

05.05.2014 08:55

Марко у праву си потпуно.Има доста младих и паметних људи који могу да промјену ситуацију у РС.(не спомињите само Босића, Чавића ,Иванића...)једно је јасно: ДОДИК И КУМОВИ СУ ПРЕДУГО НА ВЛАСТИ, ПРЕВИШЕ СУ ПОКРАЛИ И ЗАДУЖИЛИ ДРЖАВУ И ПРЕВИШЕ СУ СЕ "ДИГЛИ"! ЈЕДНОСТАВНО СЕ МОРАЈУ МИЈЕЊАТИ! То је јасно и Србији и Европи и народу РС!

ОДГОВОРИТЕ
Name

прњаворцанка

05.05.2014 09:10

ПРОМЈЕНЕ су насе рјесење.Најбоље рјесење за Републику Српску. Гласајуци за ПРОМЈЕНЕ и СДС дајте наду и сансу да РС зиви. Доста је било Миле и друзине. Млади људи требају посао,а не да одлазеиз РС. Напријед до побједе! СДС и коалиција!

ОДГОВОРИТЕ
Name

САША

05.05.2014 09:13

Требало би масовно изаћи на сљедеће изборе...

ОДГОВОРИТЕ
Name

кобац

05.05.2014 09:24

ПДП је једина странка која даје шансу својој омладини, а доказ за то су људи попут, Зорана Талића, Мирослава Брчкала, Александра Золака, Далибора Грабежа и многих других. То је странка будућности! :)

ОДГОВОРИТЕ
Name

Небитан

05.05.2014 09:55

Савез за промјене "игра" паметно и мудро, и то се види сваким новим даном и то ме као градјанина радује! Невидјена паника влада у СНСД-у, и то це кулминирати поразом у Октобру. Доста је било терора црвене секте Милорада Додика, вријеме је за боље дане у Републици Српској!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Браин_дамаге

05.05.2014 10:12

Искрено цу се радовати промјени власти највисе из разлога да се престане са праксом примања искљуциво кадрова СНСД-а у дрзавна предузеца. У сколама се по 5 пута расписује конкурс док се постигне да се запосли неки Додиковац.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Расо

05.05.2014 11:30

Социјалисти неце преци цензус на следецим изборима тако да су небитан фактор у цитавој прици. Дјокиц се смуцио и богу и народу,а поготово борцима и пензионерима. ДНС це калкулисати до последњег тренутка,мада ипак мислим да це подрзати Мицу Додика. Превисе су се утопили у сивило владајуце структуре тако да сами не знају ни носа обрисати! Везани су за Додика као Сијамски Близанци и деле исти путар на глави. СНСД-е је у огромном паду и то знају сви. СДС је толико ојацао као странка да би могли и сами Додику на црту,а камо ли као уједињени са осталим опозиционим странкама. Мислим да це СНСД-е дозивети веци дебакл него Демократе у Србији јел це они за разлику од њих пуци на најмање три странкице после избора! Васковицу свака цаст, јер сваки пут погодис у срз! ИДЕМО У ПРОМЕНЕ

ОДГОВОРИТЕ
Name

Вожд

05.05.2014 11:54

Моја размишљања су блиска многим људима који очекују промјене. Не само персоналне него концептуалне и системске. Страх људи који су блиски идејама и политикама СНСД-а је реалан и видљив јер су многи своје властите судбине везали за СНСД-а.Драго ми је кад видим Клошарца и сличне битанге који онако љигаво и полтронски бране Бају,стварајући код својих бирача слику да су поштени и одговорни, али су само неискрени заштитници лика и дјела њиховог предсједника. Они преко Бајиних леђа као паразити раде у властиту корист..Само храбро Клошарац, само тако настави јер ти и слични теби много, много помажете Савезу за промјене..За вас је Савез за промјене нешто што ће вам се 12. октобра у 19.00 часова указати као ружан сан..

ОДГОВОРИТЕ
Name

ГОРАН ВРС

05.05.2014 12:32

Сви нормални људи виде како и ко је запослен у дрзавним институцијама у насој Републици и како се до посла долази,сви нормални људи у својим градовима виде како се тајкуни СНСДа односе према народу и колико су обогатили пљацкајуци раднике у задњих 10 година,сви гледамо како се отпустају радници да би приватне фирме СНСДа преузеле посао у дрзавним фирмама и оним под покровитељством бандитске владе а све уз благослов подмицених судија који змире на тузбе радника,оцит примјер спреге лопова блиских СНСДа,тузиластва,инспектората и судова су радници обезбједјења рафинерије Брод на ција радна мјеста руководство рафинерије а уз благослов Дјокица и Владе Српске без јавног тендера постави Алфа секјурити по 3 пута вецој цјени а под изговором смањења троскова,слицно пролазе и радници осталих фирми из којих се јос има ста украсти,тј фирми из домена енергетике а све у слузби извлацења милиона на приватне рацуне домацих тајкуна а за узврат власт толерисе пљацке врједне милијарде као из Бирца и рафинерија иностраних тајкуна које послије фактурисе преко пореза и мандатних казни сиротињи СРПСКЕ.ВАСА ЈЕ ДОГОРИЛА ДОДИКОВЦИ А САДА ВАЉА РОБИЈАТИ.Само се распитајте ција је АЛПХА СЕКЈУРИТИ и бице вам јасна моја прица

ОДГОВОРИТЕ
Name

Дарко92

05.05.2014 13:33

СДС дефинитивно треба да добије шансу да у наредне четири године буде на челу Републике Српске. Мислим да је народ коначно схватио да је све друго наопако и да нас све заједно води у пропаст. СДС има визију, а сигурно је да се на целу СДС-а налазе поштени и честити људи.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Wолверине

05.05.2014 14:39

Обзиром да је тренутна и,искрено се надам, бивша власт у Републици Српској покрала све сто се покрасти могло,Српској би требале озбиљне промјене. Сматрам да би један од тих људи који це да доведу до промјена могао бити Босиц и искрено се надам да це постојеца корумпирана власт бити прослост.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Маљуга

05.05.2014 14:58

Замјерам ти Васковићу што овог главоњу Бају поредиш са Милошем. Ипак је у српској митологији Милош позитиван тип. Боље је да си ставио наслов "Ко ће на мегдан Мурату"

ОДГОВОРИТЕ
Name

зоран

05.05.2014 15:35

Народе можда јесте тешко и има лоповлука а то траје од рата али једно је сигурно ДОДИК побјеђује убједљиво јер нема особе која му може парирати а то није ни Босић ни Поплашен и то је готова ствар.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Мила

05.05.2014 16:15

Логично би било као што рече Васковић да и СНСД формира блок па и не звао га "Блок за останак на власти" , међутим неформирање блока говори да коалициони партнери, посебно ДНС још увијек "важу"шта послије избора,јер неминовност је да ће се промјене у Српској десити, промјене на боље.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Градиска РС

05.05.2014 17:19

И ови демагози сто пису било је лоповлука за време СДС-а нека то окаце мацку о реп. Девет година имали су власт. Засто их нисте похапсили?Пресли су код вас. Ето засто нисте. Ко је год украо било ста ухапсите га па макар мој отац био.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Црни Ђорђе

05.05.2014 17:38

Хоћемо очишћену државу од лопова, демократску, и било кога поштеног на чело ове владе, јер све ово до сада је било катастрофа.

ОДГОВОРИТЕ
Name

САО Семберија и Мајевица

05.05.2014 17:54

Да вам каже нешто човјек са трогодишњом средњом школом, немам факултет ни државни ни приватни радим код приватника у магацину али ми се чини да знам више од овог студента генерације на политичким наукама како се хвали: МИЛОРАДЕ ДОДИКУ, ПУКАО СИ, БАЈА! ГОТОВО, ПАКУЈ КОФЕРЕ, СПРЕМАЈ ЧЕТКИЦУ ЗА ЗУБЕ И КАЛАДОНТ ПА У ЋОРКУ!

ОДГОВОРИТЕ
Name

херцеговац

05.05.2014 18:34

Милокраде боље ти је сам се повуци или не дај Бозе да са Бискупом покрадес изборе јер ми цемо те хватати голим рукама по тој јадној БЛ. Ако мислис да за Србе нема правде и да цес нас ти раселити и опљацкати па грдно си се преварио. Казем ти лепо иди у затвор добровољно јер ти је и то боље него да ми Срби кренемо на БЛ!

ОДГОВОРИТЕ
Name

МИЛЕ

05.05.2014 20:10

НАЈБОЉЕ ЈЕ ДА ПРЕД МИЛОРАДА ИЗАЂЕ МИХА (МИХАЉИЦА)

ОДГОВОРИТЕ
Name

МИЛЕ

05.05.2014 20:13

ЈА БИ МИХУ (МИХАЉИЦУ) ЗА МИНИСТРА ПОЛИЦИЈЕ ПА АКО ПОБИЈЕДЕ НЕК ХАПСИ БАЈУ

ОДГОВОРИТЕ
Name

МИЛЕ

05.05.2014 20:38

ДРАГО МИ ЈЕ САМО ШТО БОСКЕ МОРА НА ЦРТУ

ОДГОВОРИТЕ
Name

днк

05.05.2014 21:07

Сдс- и сад и убудуце!прејаки смо!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Мрки

05.05.2014 21:08

хихихихихии

ОДГОВОРИТЕ
Name

Србац РС

06.05.2014 09:29

Резултату избора 2014: Предсједник РС Милорад Додик Члан Пресједништва Огњен Тадић, извршну власт у РС ће формирати СДС са ДНС, предсједник НС РС биће Драган Чавић

ОДГОВОРИТЕ
Name

Вучић А

06.05.2014 13:41

ДНС-у и социјалистима нико неће опростити гријехе!!!!!

ОДГОВОРИТЕ