Бивша "Југа" се сјатила на Титовом гробу

Више стотина грађана из свих крајева бивше Југославије одало је и данас, три и по деценије од његове смрти, почаст некадашњем председнику СФРЈ Јосипу Брозу Титу, посетом Кући цвећа.

Србија 04.05.2014 | 19:29
Бивша "Југа" се сјатила на Титовом гробу

Златица Броз дошла је у Кућу цвећа да ода почаст  деди, али, како је навела у изјави, и човеку, који је обележио 20 век, не само по њеном мишљењу, већ, истиче, и према оцени стручњака, историчара и државника, који су били његови пријатељи.

"Тито је личност која заслужује овакву пажњу, не само овде него и у целом свету, а однос према њему у многим земљама се ни данас није променио", каже она.

Златица додаје да деду памти по љубави, топлини, непосредности, али и као особу која је све у својој породици својим примером учио раду и односу са другима. Према њеним речима, Тито је део историје овог народа и било би срамота то заборавити, јер су грађани, каже, "толике године живели у једном пристојном друштву и неким нормалнијим односима".

Цвеће на Титов гроб је међу првима положио Београђанин Владимир Савић, који је казао да се народ сећа да је у његово време било много боље живети и социјално и економски.

"У то време се деца нису толико дрогирала, није било оволико  криминала, радило се, градила се држава, организоване су радне акције", изнео је Савић своје виђење Титовог доба.

"Иако сам рођен годину дана после његове смрти, мајка ми је потомак народног херој Ратка Митровића, моја породица је била радничка и припадала је средњем сталежу који је тада постојао", навео је Савић. Током Титове владавине су и деца имала срећније детињство, а иако, како је казао, то њега није "захватило" јер је рођен 1981, његове старије сестре су проживеле много више него касније генерције.

"Сама чињеница да је на његову сахрану дошло 120 високих државника, што се никад није поновило, показује какав је човек био и поред тога што данас хоће да га прикажу онако како не треба", закључује Савић.

Пензионер из македонског града Кочани Ðорђе Николов је казао да само "луд" човек може да заборави "његово" време.

"Имали смо слободу, хлеба је било за свакога, а највише за радника. Сада радници добијају по 100, 150 евра", навео је Николов. Николов, који Титов гроб обилази 13 година, каже да је то време непоновљиво и да је Тито био "један једини".

Међу млађим посетиоцима је била и двадесетогодишња Емина Субаш из Новог Травника из БиХ, која је од родитеља слушала приче о Титу, те је из радозналости дошла да види ту "чувену" Кућу цвећа. Она је казала да је од родитеља чула да је Тито био велики владар и да се у његово време живело "супер", боље него данас. Емина је први пут дошла да ода почаст Титу и обиђе његов гроб, али, како је рекла, потрудиће се да дође поново.


Коментари / 7

Оставите коментар
Name

мирсад

04.05.2014 12:32

Номојмо дозволит да заборавимо оног ко нам је дао оно сто нико у свјету није имо Велико вам Хвала

ОДГОВОРИТЕ
Name

Yуго 45

04.05.2014 15:05

Засто сте развалили "оно сто нико на свијету није имао?" Развалили сте Југославију, а сад као кукате за тим добрим старим временима. Лицемјери!

ОДГОВОРИТЕ
Name

цемер

04.05.2014 15:28

Добро ти Yуго нису досли на гроб сигурно они који су развалили Југу. Нека је ТИТУ вјецни покој а Југу су развалили његови противници а такве цес наци у коментарима који га сматрају диктатором и слицно.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Мд

04.05.2014 16:46

Нек Златица узме и дједа и бабу и нек носи у Загреб или Сарајево. Тамо су требали бити сахрањени а не у земљи коју је Тито и комунисти униставали максимално. А ове сто су досли у кућу цвијеца треба похапсити.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ам

04.05.2014 18:07

Пази мд мрзња унистава цовјека.

ОДГОВОРИТЕ
Name

мирсад

05.05.2014 00:59

Пресједницима Босне, Хрватске И Србије није хтјела ни родбина доци на сахрану било их стид јер знају ста су направили од Титове Југе коју су наси оцеви И дједови стварали са Титом .

ОДГОВОРИТЕ
Name

муња

07.05.2014 19:35

Када из ничега створи се нормално, и када од ништа развије се свашта, и када и они који имају превише, и они који немају ништа, исказују поштовање, признање, уважавање гледано у светским размерама, поставља се питање?Зашто се пљује и брише историја коју су уважавали Запад и Исток, Азија и Африка и на крају, шта учинише вође после Тита где нас то одведоше и каквим животима живимо данас? Какву будућност нуде и ко ће је и када и како дочекати?Јели заслуга Тита, ја мислим заслуга је народа који му и дан данас одају поштовање.

ОДГОВОРИТЕ