Bivša "Juga" se sjatila na Titovom grobu

Više stotina građana iz svih krajeva bivše Jugoslavije odalo je i danas, tri i po decenije od njegove smrti, počast nekadašnjem predsedniku SFRJ Josipu Brozu Titu, posetom Kući cveća.

Srbija 04.05.2014 | 19:29
Bivša "Juga" se sjatila na Titovom grobu

Zlatica Broz došla je u Kuću cveća da oda počast  dedi, ali, kako je navela u izjavi, i čoveku, koji je obeležio 20 vek, ne samo po njenom mišljenju, već, ističe, i prema oceni stručnjaka, istoričara i državnika, koji su bili njegovi prijatelji.

"Tito je ličnost koja zaslužuje ovakvu pažnju, ne samo ovde nego i u celom svetu, a odnos prema njemu u mnogim zemljama se ni danas nije promenio", kaže ona.

Zlatica dodaje da dedu pamti po ljubavi, toplini, neposrednosti, ali i kao osobu koja je sve u svojoj porodici svojim primerom učio radu i odnosu sa drugima. Prema njenim rečima, Tito je deo istorije ovog naroda i bilo bi sramota to zaboraviti, jer su građani, kaže, "tolike godine živeli u jednom pristojnom društvu i nekim normalnijim odnosima".

Cveće na Titov grob je među prvima položio Beograđanin Vladimir Savić, koji je kazao da se narod seća da je u njegovo vreme bilo mnogo bolje živeti i socijalno i ekonomski.

"U to vreme se deca nisu toliko drogirala, nije bilo ovoliko  kriminala, radilo se, gradila se država, organizovane su radne akcije", izneo je Savić svoje viđenje Titovog doba.

"Iako sam rođen godinu dana posle njegove smrti, majka mi je potomak narodnog heroj Ratka Mitrovića, moja porodica je bila radnička i pripadala je srednjem staležu koji je tada postojao", naveo je Savić. Tokom Titove vladavine su i deca imala srećnije detinjstvo, a iako, kako je kazao, to njega nije "zahvatilo" jer je rođen 1981, njegove starije sestre su proživele mnogo više nego kasnije genercije.

"Sama činjenica da je na njegovu sahranu došlo 120 visokih državnika, što se nikad nije ponovilo, pokazuje kakav je čovek bio i pored toga što danas hoće da ga prikažu onako kako ne treba", zaključuje Savić.

Penzioner iz makedonskog grada Kočani Ðorđe Nikolov je kazao da samo "lud" čovek može da zaboravi "njegovo" vreme.

"Imali smo slobodu, hleba je bilo za svakoga, a najviše za radnika. Sada radnici dobijaju po 100, 150 evra", naveo je Nikolov. Nikolov, koji Titov grob obilazi 13 godina, kaže da je to vreme neponovljivo i da je Tito bio "jedan jedini".

Među mlađim posetiocima je bila i dvadesetogodišnja Emina Subaš iz Novog Travnika iz BiH, koja je od roditelja slušala priče o Titu, te je iz radoznalosti došla da vidi tu "čuvenu" Kuću cveća. Ona je kazala da je od roditelja čula da je Tito bio veliki vladar i da se u njegovo vreme živelo "super", bolje nego danas. Emina je prvi put došla da oda počast Titu i obiđe njegov grob, ali, kako je rekla, potrudiće se da dođe ponovo.


Komentari / 7

Ostavite komentar
Name

mirsad

04.05.2014 12:32

Nomojmo dozvolit da zaboravimo onog ko nam je dao ono sto niko u svjetu nije imo Veliko vam Hvala

ODGOVORITE
Name

Yugo 45

04.05.2014 15:05

Zasto ste razvalili "ono sto niko na svijetu nije imao?" Razvalili ste Jugoslaviju, a sad kao kukate za tim dobrim starim vremenima. Licemjeri!

ODGOVORITE
Name

cemer

04.05.2014 15:28

Dobro ti Yugo nisu dosli na grob sigurno oni koji su razvalili Jugu. Neka je TITU vjecni pokoj a Jugu su razvalili njegovi protivnici a takve ces naci u komentarima koji ga smatraju diktatorom i slicno.

ODGOVORITE
Name

Md

04.05.2014 16:46

Nek Zlatica uzme i djeda i babu i nek nosi u Zagreb ili Sarajevo. Tamo su trebali biti sahranjeni a ne u zemlji koju je Tito i komunisti unistavali maksimalno. A ove sto su dosli u kuću cvijeca treba pohapsiti.

ODGOVORITE
Name

am

04.05.2014 18:07

Pazi md mrznja unistava covjeka.

ODGOVORITE
Name

mirsad

05.05.2014 00:59

Presjednicima Bosne, Hrvatske I Srbije nije htjela ni rodbina doci na sahranu bilo ih stid jer znaju sta su napravili od Titove Juge koju su nasi ocevi I djedovi stvarali sa Titom .

ODGOVORITE
Name

munja

07.05.2014 19:35

Kada iz ničega stvori se normalno, i kada od ništa razvije se svašta, i kada i oni koji imaju previše, i oni koji nemaju ništa, iskazuju poštovanje, priznanje, uvažavanje gledano u svetskim razmerama, postavlja se pitanje?Zašto se pljuje i briše istorija koju su uvažavali Zapad i Istok, Azija i Afrika i na kraju, šta učiniše vođe posle Tita gde nas to odvedoše i kakvim životima živimo danas? Kakvu budućnost nude i ko će je i kada i kako dočekati?Jeli zasluga Tita, ja mislim zasluga je naroda koji mu i dan danas odaju poštovanje.

ODGOVORITE