Семберија: Киша уништила прољетне усјеве

Обилна киша, која са краћим прекидима у Семберији пада од половине априла, изазвала је велику штету на прољетним усјевима, највише на кукурузу, али и на парцелама под пшеницом и јечмом, упозоравају стручњаци.

Република Српска 04.05.2014 | 11:55
Семберија: Киша уништила прољетне усјеве

Киша је у Семберији у селима уз ријеку Саву изазвала појаву подземних вода и то највише у Батковићу, Остојићеву, Броцу и Велином Селу, па су се на њивама појавиле баре које се већ данима не повлаче.

Савјетник у Савјетодавној служби Министарства пољопривреде, шумарства и водопривреде Републике Српске Драган Зарић рекао је Срни да ће недавно засијани кукуруз у овим селима, највјероватније, потпуно иструлити, па ће бити потребно поново засијати ову културу, што ће значајно поскупити овогодишњу сјетву.

Он савјетује да пољопривредници у поновљеној сјетви користе хибриде из ФАО групе 300, 400 и 500, а ријеч је о сортама које имају краћи период вегетације.

Дуготрајне кише и прекомјерна влага утицале су и на појаву појединих болести на усјевима пшенице, а ова култура највише је угрожена рђом, болешћу која може изазвати пад приноса и до 50 одсто.

Зарић каже да против ове болести помажу искључиво хемијски препарати.

Киша ствара проблем пољопривредницима и у прикупљању сточне хране - сијена и дјетелине, који се косе у овом периоду а не могу се осушити и ускладиштити у сјеницима.

Обилне падавине изазвале су изливање ријеке Саве у Семберији у небрањеном дијелу, па је вода дошла до насипа и поплавила поједине њиве, али не пријети домаћинствима.

У Семберији је у протекла 24 часа пало више од 35 литара кише по метру квадратном, а водотоци су у порасту.

Коментари / 1

Оставите коментар
Name

херцеговац

04.05.2014 12:24

Тако це и бити док се не доведе власт која брине о народу и дрзави. Све док су ратни профитери на власти има све да поплави само њихови дзепови це бити пуни.

ОДГОВОРИТЕ