Semberija: Kiša uništila proljetne usjeve

Obilna kiša, koja sa kraćim prekidima u Semberiji pada od polovine aprila, izazvala je veliku štetu na proljetnim usjevima, najviše na kukuruzu, ali i na parcelama pod pšenicom i ječmom, upozoravaju stručnjaci.

Republika Srpska 04.05.2014 | 11:55
Semberija: Kiša uništila proljetne usjeve

Kiša je u Semberiji u selima uz rijeku Savu izazvala pojavu podzemnih voda i to najviše u Batkoviću, Ostojićevu, Brocu i Velinom Selu, pa su se na njivama pojavile bare koje se već danima ne povlače.

Savjetnik u Savjetodavnoj službi Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske Dragan Zarić rekao je Srni da će nedavno zasijani kukuruz u ovim selima, najvjerovatnije, potpuno istruliti, pa će biti potrebno ponovo zasijati ovu kulturu, što će značajno poskupiti ovogodišnju sjetvu.

On savjetuje da poljoprivrednici u ponovljenoj sjetvi koriste hibride iz FAO grupe 300, 400 i 500, a riječ je o sortama koje imaju kraći period vegetacije.

Dugotrajne kiše i prekomjerna vlaga uticale su i na pojavu pojedinih bolesti na usjevima pšenice, a ova kultura najviše je ugrožena rđom, bolešću koja može izazvati pad prinosa i do 50 odsto.

Zarić kaže da protiv ove bolesti pomažu isključivo hemijski preparati.

Kiša stvara problem poljoprivrednicima i u prikupljanju stočne hrane - sijena i djeteline, koji se kose u ovom periodu a ne mogu se osušiti i uskladištiti u sjenicima.

Obilne padavine izazvale su izlivanje rijeke Save u Semberiji u nebranjenom dijelu, pa je voda došla do nasipa i poplavila pojedine njive, ali ne prijeti domaćinstvima.

U Semberiji je u protekla 24 časa palo više od 35 litara kiše po metru kvadratnom, a vodotoci su u porastu.

Komentari / 1

Ostavite komentar
Name

hercegovac

04.05.2014 12:24

Tako ce i biti dok se ne dovede vlast koja brine o narodu i drzavi. Sve dok su ratni profiteri na vlasti ima sve da poplavi samo njihovi dzepovi ce biti puni.

ODGOVORITE