Одштета за зграду Предсједништва под знаком питања

Штета на згради Предсједништва БиХ у Сарајеву настала паљењем овог објекта током насилних демонстрација 7. фебруара процијењена је на готово 400.000 марака, а иако је зграда била осигурана неизвјесно је да ли ће "Сарајево-осигурање" исплатити одштету.

Босна и Херцеговина 03.05.2014 | 20:23
Одштета за зграду Предсједништва под знаком питања

У Предсједништву БиХ су појаснили да ће наплата осигурања зависити од одлуке Суда БиХ о квалификацији овог кривичног дјела.

“Ако ово дјело буде правоснажно окатрактерисано као дјело тероризам "Сарајево-осигурање" код којег је осигурана цијела зграда неће надокнадити штету”, рекао је  генерални секретар Предсједништва Борис Буха.

Додао је да је овој осигуравајућој кући упућен захтјев за наплату настале штете.

“Међутим, у "Сарајево-осигурању" чекају да се коначно утврди да ли је ријеч о тероризму или ће кривично дјело бити другачије оквалификовано”, истакао је Буха.

Штету од 398.365 КМ на објекту у којем су поред Предсједништва смјештене и друге институције на нивоу БиХ и ФБиХ и опреми утврдио је вјештак. Према његовом налазу, штета на простору који користи Предсједништво износи 104.000 марака. Процијењена штета на Архиву БиХ, не укључујући архивску грађу чија је вриједност непроцјењива, износи 112.000 марака, док је штета на Архиву ФБиХ 50.000 марака.

Заједничка служба ФБиХ је на простору који је користила имала штету од 126.000, а Федерална управа за геодетске послове око 4.000 марака. Министарство спољне трговине и економских односа БиХ према процјени вјештака претрпјело је штету од 1.700 марака.

Коментари / 1

Оставите коментар
Name

Мд

04.05.2014 16:50

Засто осигурање да плати,нек Инцко и Бакир попола плате они су покренули ово а мозе и ЕУ њихов је Инцко

ОДГОВОРИТЕ