Odšteta za zgradu Predsjedništva pod znakom pitanja

Šteta na zgradi Predsjedništva BiH u Sarajevu nastala paljenjem ovog objekta tokom nasilnih demonstracija 7. februara procijenjena je na gotovo 400.000 maraka, a iako je zgrada bila osigurana neizvjesno je da li će "Sarajevo-osiguranje" isplatiti odštetu.

Bosna i Hercegovina 03.05.2014 | 20:23
Odšteta za zgradu Predsjedništva pod znakom pitanja

U Predsjedništvu BiH su pojasnili da će naplata osiguranja zavisiti od odluke Suda BiH o kvalifikaciji ovog krivičnog djela.

“Ako ovo djelo bude pravosnažno okatrakterisano kao djelo terorizam "Sarajevo-osiguranje" kod kojeg je osigurana cijela zgrada neće nadoknaditi štetu”, rekao je  generalni sekretar Predsjedništva Boris Buha.

Dodao je da je ovoj osiguravajućoj kući upućen zahtjev za naplatu nastale štete.

“Međutim, u "Sarajevo-osiguranju" čekaju da se konačno utvrdi da li je riječ o terorizmu ili će krivično djelo biti drugačije okvalifikovano”, istakao je Buha.

Štetu od 398.365 KM na objektu u kojem su pored Predsjedništva smještene i druge institucije na nivou BiH i FBiH i opremi utvrdio je vještak. Prema njegovom nalazu, šteta na prostoru koji koristi Predsjedništvo iznosi 104.000 maraka. Procijenjena šteta na Arhivu BiH, ne uključujući arhivsku građu čija je vrijednost neprocjenjiva, iznosi 112.000 maraka, dok je šteta na Arhivu FBiH 50.000 maraka.

Zajednička služba FBiH je na prostoru koji je koristila imala štetu od 126.000, a Federalna uprava za geodetske poslove oko 4.000 maraka. Ministarstvo spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH prema procjeni vještaka pretrpjelo je štetu od 1.700 maraka.

Komentari / 1

Ostavite komentar
Name

Md

04.05.2014 16:50

Zasto osiguranje da plati,nek Incko i Bakir popola plate oni su pokrenuli ovo a moze i EU njihov je Incko

ODGOVORITE