Ко ће наследити Вулина?

Канцеларија Владе Србије за Косово и Метохију наставиће да функционише у пуном обиму. За шефа Канцеларије за КиМ постоји пет кандидата, преносе београдски медији.

Србија 03.05.2014 | 18:31
Ко ће наследити Вулина?

"Неће бити преформатирања, јер ће имати значајну улогу у предстојећем периоду, у коме се очекују наставак спровођења Бриселског споразума и преговори са ЕУ о Поглављу 35, а њен посао биће и брига о трошењу државних средстава на КиМ",  изјавио је Милован Дрецун, посланик Српске напредне странке у Скупштини Србије.

Дрецун је "Данасу" рекао да "није чуо" за спекулације по којима је међу кандидатима за новог шефа Канцеларије за КиМ.

На листи потенцијалних наследника Александра Вулина, који је у Вучићевој влади коначно добио ресор који му је, наводно, измакао у Дачићевом кабинету, помињу се и функционер СПС Вељко Одаловић (одлазећи генерални секретар Владе) и напредњаци Марко Ђурић (саветник председника Србије и учесник у Дачићевим бриселским преговорима с Приштином), Крстимир Пантић (несуђени први градоначелник северне Митровице и бивши Вулинов заменик у Канцеларији за КиМ) и Владета Костић (лидер Грађанске иницијативе Српска). Дрецун, Пантић и Костић су посланици у Скупштини Србије.

Законом о министарствима, који је донет уочи формирања Вучићеве владе, није укинута Уредба о Канцеларији за КиМ из 2012 године, што је случај и с Канцеларијом за европске интеграције, али се оне у овом документу као такве уопште не помињу.

Александар Вучић је најавио да ће о КиМ бринути свако министарство у свом домену рада. У врху СПС тврде да се Вучић и Дачић, наводно, још нису договорили ко ће се и на ком нивоу политички бавити Косовом.

Иако се на терену на КиМ месецима уназад спекулише да ће Вељко Одаловић "наследити" Александра Вулина, што, како тврде извори "Данаса", подржавају и лидери косовских Албанаца, у Влади Србије је речено да је Одаловић виђен за генералног секретара Министарства спољних послова. Он би косовске послове могао, евентуално, да преузме ако уместо Канцеларије за КиМ влада формира неку врсту службе за Косово.

Вељко Одаловић је, као и Крстимир Пантић, рођен на КиМ и од свих "кандидата" има убедљиво највеће искуство у бављењу косовским питањем, готово у континуитету - од времена режима Слободана Милошевића до преговора о примени Бриселског споразума, пише "Данас".

Коментари / 1

Оставите коментар
Name

ам

03.05.2014 21:36

Вазнија је вулину каријера него Косово.

ОДГОВОРИТЕ