Ko će naslediti Vulina?

Kancelarija Vlade Srbije za Kosovo i Metohiju nastaviće da funkcioniše u punom obimu. Za šefa Kancelarije za KiM postoji pet kandidata, prenose beogradski mediji.

Srbija 03.05.2014 | 18:31
Ko će naslediti Vulina?

"Neće biti preformatiranja, jer će imati značajnu ulogu u predstojećem periodu, u kome se očekuju nastavak sprovođenja Briselskog sporazuma i pregovori sa EU o Poglavlju 35, a njen posao biće i briga o trošenju državnih sredstava na KiM",  izjavio je Milovan Drecun, poslanik Srpske napredne stranke u Skupštini Srbije.

Drecun je "Danasu" rekao da "nije čuo" za spekulacije po kojima je među kandidatima za novog šefa Kancelarije za KiM.

Na listi potencijalnih naslednika Aleksandra Vulina, koji je u Vučićevoj vladi konačno dobio resor koji mu je, navodno, izmakao u Dačićevom kabinetu, pominju se i funkcioner SPS Veljko Odalović (odlazeći generalni sekretar Vlade) i naprednjaci Marko Đurić (savetnik predsednika Srbije i učesnik u Dačićevim briselskim pregovorima s Prištinom), Krstimir Pantić (nesuđeni prvi gradonačelnik severne Mitrovice i bivši Vulinov zamenik u Kancelariji za KiM) i Vladeta Kostić (lider Građanske inicijative Srpska). Drecun, Pantić i Kostić su poslanici u Skupštini Srbije.

Zakonom o ministarstvima, koji je donet uoči formiranja Vučićeve vlade, nije ukinuta Uredba o Kancelariji za KiM iz 2012 godine, što je slučaj i s Kancelarijom za evropske integracije, ali se one u ovom dokumentu kao takve uopšte ne pominju.

Aleksandar Vučić je najavio da će o KiM brinuti svako ministarstvo u svom domenu rada. U vrhu SPS tvrde da se Vučić i Dačić, navodno, još nisu dogovorili ko će se i na kom nivou politički baviti Kosovom.

Iako se na terenu na KiM mesecima unazad spekuliše da će Veljko Odalović "naslediti" Aleksandra Vulina, što, kako tvrde izvori "Danasa", podržavaju i lideri kosovskih Albanaca, u Vladi Srbije je rečeno da je Odalović viđen za generalnog sekretara Ministarstva spoljnih poslova. On bi kosovske poslove mogao, eventualno, da preuzme ako umesto Kancelarije za KiM vlada formira neku vrstu službe za Kosovo.

Veljko Odalović je, kao i Krstimir Pantić, rođen na KiM i od svih "kandidata" ima ubedljivo najveće iskustvo u bavljenju kosovskim pitanjem, gotovo u kontinuitetu - od vremena režima Slobodana Miloševića do pregovora o primeni Briselskog sporazuma, piše "Danas".

Komentari / 1

Ostavite komentar
Name

am

03.05.2014 21:36

Vaznija je vulinu karijera nego Kosovo.

ODGOVORITE