Штробеле: Бомбардовање СРЈ била грешка

Немачка је учествовала у бомбардовању Србије и признала независност Косова и тиме прекршила међународно право, каже посланик Зелених Ханс Кристијан Штробеле. 

Србија 03.05.2014 | 14:33
Штробеле: Бомбардовање СРЈ била грешка

"Запад је последњи који треба да Владимиру Путину држи лекције о међународном праву и чувању територијалног интегритета", каже Штробеле.

Тиме што је Немачка бомбардовала Србију и признала косовску независност прекршено је међународно право, рекао је Ханс Кристијан Штробеле, посланик Зелених у немачком парламенту.


Како су јавиле бањалучке Независне новине, а преноси Тањуг, он је у ударној емисији "Унтер ден Линден" немачког јавног сервиса признао да је био за бомбардовање Србије и одвајање Косова, али да је то била његова грешка.

"Многи други су, такође, тада то подржали. Али у међувремену су признали грешку, ми нисмо поштовали територијални интегритет Србије. Ми смо сами прекршили међународно право. Ако то данас признаје Герхард Шредер, треба ли нам бољи сведок од тадашњег савезног канцелара", запитао је Штробеле.

Саговорник у емисији из владајуће Хришћанско-демократске уније Карл Георг Велман је акцију у Србији покушао да одбрани тиме што је, како је рекао, Слободан Милошевић починио геноцид над Албанцима, који је требало зауставити како би било спречено понављање Сребренице.

Међутим, Штробеле је рекао да то није био геноцид, него прогон Албанаца, али тек након што је започело бомбардовање Србије.

"Да, десили су се прогон и многи злочини над Албанцима. Ти злочини су се десили након што смо бомбардовали Београд, целу земљу. Ми смо бомбардовали ТВ станицу, НАТО је бомбардовао возове на мостовима пуне недужних цивила. То је Србе подсетило на Други светски рат", рекао је Штробеле.

Додао је да су САД, Немачка и западне земље "последње које би Путину требало да држе лекције о међународном праву и чувању територијалног интегритета".

"Када господин Обама или канцеларка Меркел Путину кажу 'Не смете ући у туђу земљу и мешати се у њене односе, морате поштовати територијални интегритет', Путин се онда само може насмешити и рећи 'Је л` ви то озбиљно? Ви знате нешто о територијалном интегритету? Шта сте урадили на Косову? Шта сте урадили у Ираку? У Либији, у Авганистану?'", рекао је Штробеле.

Велман је рекао да се слаже да су САД много пута прекршиле територијални интегритет.

Додао је да је Путин прекршио међународни договор из 1994. о територијалном интегритету Украјине.

Штробеле је, преноси бањалучки дневник, рекао да су САД, Немачка и друге земље прекршиле уговор склопљен с Милошевићем о Косову.

"Након завршетка рата склопљен је споразум с Милошевићем и ми смо, заједно с Русима, стационирали НАТО трупе на Косову. А знате ли шта у уговору пише? Исто оно што је писало у уговору о Украјини - да ћемо заштитити територијални интегритет Србије", рекао је Шојбеле.

Подсетио је да су девет година касније, када није могло бити говора о било каквом геноциду, кад су НАТО трупе и даље биле на Косову, аплаудирали кад је Косово прогласило независност.

Коментари / 3

Оставите коментар
Name

дуле нс

03.05.2014 17:25

Благо вама и васем моралу питаце вас деца ста сте радили као и ХИТЛЕРА.

ОДГОВОРИТЕ
Name

СЕНОВИЋ

04.05.2014 06:43

Обичо, када човек осети да му се ближи крај крене да се исповеда .

ОДГОВОРИТЕ
Name

Драја

04.05.2014 11:17

Сви они добро знају да то није греска, него је све плански урадјено да се направе базе по цијелој европи због Русије. Америка је својом демократијом окупирала скоро цијели свијет и мисли да то мозе вјецно. Само појма немају да се све враца! Само овдје Руси испадају глупи да пусте ову мраку да им се игра пред куцом. Само ме занима ста би Амери и Нијемци радили да неко негдје убије једног њиховог? Војна акција би била одмах покренута. Србија због ових изјава треба да покрене тузбу против НАТО, јер се сваки дан долази до истине у вези отимања територије и бомбардовања једне суверене земље.

ОДГОВОРИТЕ