Štrobele: Bombardovanje SRJ bila greška

Nemačka je učestvovala u bombardovanju Srbije i priznala nezavisnost Kosova i time prekršila međunarodno pravo, kaže poslanik Zelenih Hans Kristijan Štrobele. 

Srbija 03.05.2014 | 14:33
Štrobele: Bombardovanje SRJ bila greška

"Zapad je poslednji koji treba da Vladimiru Putinu drži lekcije o međunarodnom pravu i čuvanju teritorijalnog integriteta", kaže Štrobele.

Time što je Nemačka bombardovala Srbiju i priznala kosovsku nezavisnost prekršeno je međunarodno pravo, rekao je Hans Kristijan Štrobele, poslanik Zelenih u nemačkom parlamentu.


Kako su javile banjalučke Nezavisne novine, a prenosi Tanjug, on je u udarnoj emisiji "Unter den Linden" nemačkog javnog servisa priznao da je bio za bombardovanje Srbije i odvajanje Kosova, ali da je to bila njegova greška.

"Mnogi drugi su, takođe, tada to podržali. Ali u međuvremenu su priznali grešku, mi nismo poštovali teritorijalni integritet Srbije. Mi smo sami prekršili međunarodno pravo. Ako to danas priznaje Gerhard Šreder, treba li nam bolji svedok od tadašnjeg saveznog kancelara", zapitao je Štrobele.

Sagovornik u emisiji iz vladajuće Hrišćansko-demokratske unije Karl Georg Velman je akciju u Srbiji pokušao da odbrani time što je, kako je rekao, Slobodan Milošević počinio genocid nad Albancima, koji je trebalo zaustaviti kako bi bilo sprečeno ponavljanje Srebrenice.

Međutim, Štrobele je rekao da to nije bio genocid, nego progon Albanaca, ali tek nakon što je započelo bombardovanje Srbije.

"Da, desili su se progon i mnogi zločini nad Albancima. Ti zločini su se desili nakon što smo bombardovali Beograd, celu zemlju. Mi smo bombardovali TV stanicu, NATO je bombardovao vozove na mostovima pune nedužnih civila. To je Srbe podsetilo na Drugi svetski rat", rekao je Štrobele.

Dodao je da su SAD, Nemačka i zapadne zemlje "poslednje koje bi Putinu trebalo da drže lekcije o međunarodnom pravu i čuvanju teritorijalnog integriteta".

"Kada gospodin Obama ili kancelarka Merkel Putinu kažu 'Ne smete ući u tuđu zemlju i mešati se u njene odnose, morate poštovati teritorijalni integritet', Putin se onda samo može nasmešiti i reći 'Je l` vi to ozbiljno? Vi znate nešto o teritorijalnom integritetu? Šta ste uradili na Kosovu? Šta ste uradili u Iraku? U Libiji, u Avganistanu?'", rekao je Štrobele.

Velman je rekao da se slaže da su SAD mnogo puta prekršile teritorijalni integritet.

Dodao je da je Putin prekršio međunarodni dogovor iz 1994. o teritorijalnom integritetu Ukrajine.

Štrobele je, prenosi banjalučki dnevnik, rekao da su SAD, Nemačka i druge zemlje prekršile ugovor sklopljen s Miloševićem o Kosovu.

"Nakon završetka rata sklopljen je sporazum s Miloševićem i mi smo, zajedno s Rusima, stacionirali NATO trupe na Kosovu. A znate li šta u ugovoru piše? Isto ono što je pisalo u ugovoru o Ukrajini - da ćemo zaštititi teritorijalni integritet Srbije", rekao je Šojbele.

Podsetio je da su devet godina kasnije, kada nije moglo biti govora o bilo kakvom genocidu, kad su NATO trupe i dalje bile na Kosovu, aplaudirali kad je Kosovo proglasilo nezavisnost.

Komentari / 3

Ostavite komentar
Name

dule ns

03.05.2014 17:25

Blago vama i vasem moralu pitace vas deca sta ste radili kao i HITLERA.

ODGOVORITE
Name

СЕНОВИЋ

04.05.2014 06:43

Обичо, када човек осети да му се ближи крај крене да се исповеда .

ODGOVORITE
Name

Draja

04.05.2014 11:17

Svi oni dobro znaju da to nije greska, nego je sve planski uradjeno da se naprave baze po cijeloj evropi zbog Rusije. Amerika je svojom demokratijom okupirala skoro cijeli svijet i misli da to moze vjecno. Samo pojma nemaju da se sve vraca! Samo ovdje Rusi ispadaju glupi da puste ovu mraku da im se igra pred kucom. Samo me zanima sta bi Ameri i Nijemci radili da neko negdje ubije jednog njihovog? Vojna akcija bi bila odmah pokrenuta. Srbija zbog ovih izjava treba da pokrene tuzbu protiv NATO, jer se svaki dan dolazi do istine u vezi otimanja teritorije i bombardovanja jedne suverene zemlje.

ODGOVORITE