Проблем БиХ је положај Хрвата, а не Додик

Руски амбасадор у БиХ Александар Боцан-Харченко оцијенио је да је главни проблем у БиХ положај Хрвата, а не предсједник Републике Српске Милорад Додик.

Босна и Херцеговина 03.05.2014 | 11:10
Проблем БиХ је положај Хрвата, а не Додик

Он је навео да код западних партнера у Савјету за имплементацију мира /ПИК/, али и у БиХ, постоји политика дуплих стандарда, те да се увијек окривљују Српска, њена власт и предсједник Додик када се нешто деси, а један од примјера је непровођење одлуке "Сејдић-Финци".

"Српска има став о провођењу те одлуке, а Федерација БиХ /ФБиХ/ нема јер њени политичари не могу да се договоре око тешког и болног питања равноправности хрватског народа", рекао је Харченко за београдску "Политику".

Он је запитао шта се онда тражи од Српске ако се зна да је то кочница. "Али, увијек су криви Бањалука и Додик, његова реторика је постала, у негативном смислу, нешто најважније у БиХ, на сједницама ПИК о томе се разговара као о најозбиљнијем питању", истакао је Харченко.

Коментаришући жељу Бошњака да уз помоћ високог представника у БиХ Валентина Инцка укину одлуку Владе Српске којом се онемогућава фиктивно пријављивање пребивалишта на територији Српске, Харченко је рекао да је прошло вријеме када је ОХР укидао одлуке.

"Инцко би морао да размисли како не би дошло до још већих компликација и напетости. Његова евентуална интервенција може да подразумијева само покретање унутрашњег дијалога око те одлуке", рекао је Харченко и додао да би међународна заједница већ морала донијети одлуку о затварању ОХР-а.

Харченко је напоменуо и да се Русија противи сваком такозваном предизборном инжењерингу и да апсолутно разумије забринутост Српске поводом тог питања.

Говорећи о ситуацији када је ријеч о Украјини, Харченко је истакао да Русији одговара што БиХ није заузела генерални став према Украјини, наводећи да је за Москву најбоља ситуација да БиХ нема став, што не значи да је против ставова Русије.

"Тачно је да нема заједничког става на нивоу БиХ, али постоји став Републике Српске који ми узимамо у обзир у својим анализама. Ми смо захвални Српској, њеном руководство, првенствено предсједнику Милораду Додику који је показао велико интересовање и разумијевање према кризи у Украјини, али и објективном ставу Русије", рекао је Харченко.

Он је нагласио да Русија подржава јачање статуса Републике Српске у оквиру Дејтонског споразума, те сматра да се Српској морају вратити дејтонске надлежности, које су јој у прошлости одузели високи представници у БиХ.

Харченко је рекао да су фантазије да Русија и руски предсједник Владимир Путин подстичу Додика и његову причу о референдуму и одвајању Републике Српске од БиХ, наводећи да је заједнички став Русије и Српске досљедно поштивање Дејтонског споразума и да из тога приизилази и заједничко мишљење и о скоро свим другим питањима, и то без икаквог претходног усаглашавања.

Одбацујући критике да Русија по питању "Јужног тока" ради само са Републиком Српском, Харченко је рекао да је укључивање БиХ у пројекат изградње овог гасовода интересантније за БиХ него за руски "Гаспром".

Он је изразио увјерење да ће и ФБиХ преиспитати свој став о пристанку да учествује у овом пројекту и да ће бити потписан међудржавни уговор са Савјетом министара БиХ за овај гасовод.

Коментари / 8

Оставите коментар
Name

гелер

03.05.2014 09:19

Де мало закухај ситуацију само си нам и ти још фалио.А у твојој земљи све је идеално само што није пуко грађански рат...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Мама Русија

03.05.2014 09:34

Води Додика у Русију ако ти је добар.Има код вас доста привредних добара која може опљачкат,продават идт.Нижеразредни политичари узимају себи за право да стају за мале паре на страну криминалаца.

ОДГОВОРИТЕ
Name

бијељинац

03.05.2014 09:40

Само тако Харценко мора да си и ти у неком талу са Бајом. Сијес национализам и палис Србе на Бајине форе.

ОДГОВОРИТЕ
Name

паметница

03.05.2014 09:49

Немој тако г. Харценко, Босње вец добијају дијареју...

ОДГОВОРИТЕ
Name

цемер

03.05.2014 10:44

Сви ми вец одавно знамо да си ти Додиков гласноговорник. Стварно вас је превисе на платном списку које он плаца са насим парама...

ОДГОВОРИТЕ
Name

бабајаро

03.05.2014 10:57

Највеца греска је та сто Додик игра како ХДЗ-овац Цовиц казе. И то се сад свети Србима. Умјесто да Додик гледа интерес Републике Српске, он отвара питање промјене Дејтона сто је Цовицев циљ, а зна се да Хрвати неце одустат од Посавине.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ВРС РВИ

03.05.2014 11:05

Па зар нико од ових не види да Харченко односно Русија гледа реално ствари и гради став према РС-у. Додик је само обичан пиун што се њих тиче и вјероватно ће следећа власт још боље сарађивати. Не закувава човјек ништа него говори реално. Зашто се овај гелер није јаваљао када је Ешдаун одувао политичку сцену у РС-у. Сада је вријеме да се то врати без закувања а ако неко хоће да буде агресиван а зна се ко је то негативне последице ће бити велике. Инцко је обична фигура која прима масну плату да не ради ништа. Зато нека се не надају.

ОДГОВОРИТЕ
Name

перун

03.05.2014 18:47

Ма Додик је потплатио Путина ,зато амбасадор прича овако.

ОДГОВОРИТЕ