Problem BiH je položaj Hrvata, a ne Dodik

Ruski ambasador u BiH Aleksandar Bocan-Harčenko ocijenio je da je glavni problem u BiH položaj Hrvata, a ne predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik.

Bosna i Hercegovina 03.05.2014 | 11:10
Problem BiH je položaj Hrvata, a ne Dodik

On je naveo da kod zapadnih partnera u Savjetu za implementaciju mira /PIK/, ali i u BiH, postoji politika duplih standarda, te da se uvijek okrivljuju Srpska, njena vlast i predsjednik Dodik kada se nešto desi, a jedan od primjera je neprovođenje odluke "Sejdić-Finci".

"Srpska ima stav o provođenju te odluke, a Federacija BiH /FBiH/ nema jer njeni političari ne mogu da se dogovore oko teškog i bolnog pitanja ravnopravnosti hrvatskog naroda", rekao je Harčenko za beogradsku "Politiku".

On je zapitao šta se onda traži od Srpske ako se zna da je to kočnica. "Ali, uvijek su krivi Banjaluka i Dodik, njegova retorika je postala, u negativnom smislu, nešto najvažnije u BiH, na sjednicama PIK o tome se razgovara kao o najozbiljnijem pitanju", istakao je Harčenko.

Komentarišući želju Bošnjaka da uz pomoć visokog predstavnika u BiH Valentina Incka ukinu odluku Vlade Srpske kojom se onemogućava fiktivno prijavljivanje prebivališta na teritoriji Srpske, Harčenko je rekao da je prošlo vrijeme kada je OHR ukidao odluke.

"Incko bi morao da razmisli kako ne bi došlo do još većih komplikacija i napetosti. NJegova eventualna intervencija može da podrazumijeva samo pokretanje unutrašnjeg dijaloga oko te odluke", rekao je Harčenko i dodao da bi međunarodna zajednica već morala donijeti odluku o zatvaranju OHR-a.

Harčenko je napomenuo i da se Rusija protivi svakom takozvanom predizbornom inženjeringu i da apsolutno razumije zabrinutost Srpske povodom tog pitanja.

Govoreći o situaciji kada je riječ o Ukrajini, Harčenko je istakao da Rusiji odgovara što BiH nije zauzela generalni stav prema Ukrajini, navodeći da je za Moskvu najbolja situacija da BiH nema stav, što ne znači da je protiv stavova Rusije.

"Tačno je da nema zajedničkog stava na nivou BiH, ali postoji stav Republike Srpske koji mi uzimamo u obzir u svojim analizama. Mi smo zahvalni Srpskoj, njenom rukovodstvo, prvenstveno predsjedniku Miloradu Dodiku koji je pokazao veliko interesovanje i razumijevanje prema krizi u Ukrajini, ali i objektivnom stavu Rusije", rekao je Harčenko.

On je naglasio da Rusija podržava jačanje statusa Republike Srpske u okviru Dejtonskog sporazuma, te smatra da se Srpskoj moraju vratiti dejtonske nadležnosti, koje su joj u prošlosti oduzeli visoki predstavnici u BiH.

Harčenko je rekao da su fantazije da Rusija i ruski predsjednik Vladimir Putin podstiču Dodika i njegovu priču o referendumu i odvajanju Republike Srpske od BiH, navodeći da je zajednički stav Rusije i Srpske dosljedno poštivanje Dejtonskog sporazuma i da iz toga priizilazi i zajedničko mišljenje i o skoro svim drugim pitanjima, i to bez ikakvog prethodnog usaglašavanja.

Odbacujući kritike da Rusija po pitanju "Južnog toka" radi samo sa Republikom Srpskom, Harčenko je rekao da je uključivanje BiH u projekat izgradnje ovog gasovoda interesantnije za BiH nego za ruski "Gasprom".

On je izrazio uvjerenje da će i FBiH preispitati svoj stav o pristanku da učestvuje u ovom projektu i da će biti potpisan međudržavni ugovor sa Savjetom ministara BiH za ovaj gasovod.

Komentari / 8

Ostavite komentar
Name

geler

03.05.2014 09:19

De malo zakuhaj situaciju samo si nam i ti još falio.A u tvojoj zemlji sve je idealno samo što nije puko građanski rat...

ODGOVORITE
Name

Mama Rusija

03.05.2014 09:34

Vodi Dodika u Rusiju ako ti je dobar.Ima kod vas dosta privrednih dobara koja može opljačkat,prodavat idt.Nižerazredni političari uzimaju sebi za pravo da staju za male pare na stranu kriminalaca.

ODGOVORITE
Name

bijeljinac

03.05.2014 09:40

Samo tako Harcenko mora da si i ti u nekom talu sa Bajom. Sijes nacionalizam i palis Srbe na Bajine fore.

ODGOVORITE
Name

pametnica

03.05.2014 09:49

Nemoj tako g. Harcenko, Bosnje vec dobijaju dijareju...

ODGOVORITE
Name

cemer

03.05.2014 10:44

Svi mi vec odavno znamo da si ti Dodikov glasnogovornik. Stvarno vas je previse na platnom spisku koje on placa sa nasim parama...

ODGOVORITE
Name

babajaro

03.05.2014 10:57

Najveca greska je ta sto Dodik igra kako HDZ-ovac Covic kaze. I to se sad sveti Srbima. Umjesto da Dodik gleda interes Republike Srpske, on otvara pitanje promjene Dejtona sto je Covicev cilj, a zna se da Hrvati nece odustat od Posavine.

ODGOVORITE
Name

VRS RVI

03.05.2014 11:05

Pa zar niko od ovih ne vidi da Harčenko odnosno Rusija gleda realno stvari i gradi stav prema RS-u. Dodik je samo običan piun što se njih tiče i vjerovatno će sledeća vlast još bolje sarađivati. Ne zakuvava čovjek ništa nego govori realno. Zašto se ovaj geler nije javaljao kada je Ešdaun oduvao političku scenu u RS-u. Sada je vrijeme da se to vrati bez zakuvanja a ako neko hoće da bude agresivan a zna se ko je to negativne posledice će biti velike. Incko je obična figura koja prima masnu platu da ne radi ništa. Zato neka se ne nadaju.

ODGOVORITE
Name

perun

03.05.2014 18:47

Ma Dodik je potplatio Putina ,zato ambasador priča ovako.

ODGOVORITE