Дачић: Значајна посета Филеа

Први потпредседник Владе Србије и министар спољних послова Ивица Дачић оценио је да је посета европског комесара за проширење Штефана Филеа Београду у понедељак значајна за наставак преговора Србије и ЕУ.

Србија 03.05.2014 | 10:30
Дачић: Значајна посета Филеа

"Ова посета значајна је за наставак преговора Србије у ЕУ. Три дана после у Солуну ће бити одржан састанак министара спољних послова земаља чланица ЕУ и Западног Балкана, где ће бити и европски комесари за проширење и енегетику Штефан Филе и Гинтер Етингер", рекао је Дачић за "Данас".

Он је најавио да ће се Филе у понедељак, осим са њим, састати са шефом државе Томиславом Николићем, премијером Александром Вучићем, као и с министрима Николом Селаковићем, Небојшом Стефановићем и Јадранком Јоксимовић, председницом Народне скупштине Мајом Гојковић и шефовима посланичких група.

Европски комесар за проширење Штефан Филе најављујући да ће у понедељак посетити Београд, рекао да је његов долазак недуго после високе представнице за спољну политику и безбедност Кетрин Ештон означава "наша висока очекивања од нове владе".

Он је истакао да очекује да се очекује стваран напредак у спровођењу политичког договора Београда и Приштине, како би и Србија и Косово сходно својим позицијама напредовали у процесу придруживања.

На питање какве ће поруке донети из Брисела у Београд, Филе је одговорио да те поруке најпре пренети новом руководству Србије.

Он је други високи европски званицник који долази у престоницу Србије свега неколико дана после формирања нове владе.

Висока предстаница ЕУ Кетрин Ештон боравила је у Београду 28. априла у специјалној посети како би државном врху изразила подршку Брисела европском путу Србије и предстојећим рефомама.

Коментари / 0

Оставите коментар