Dačić: Značajna poseta Filea

Prvi potpredsednik Vlade Srbije i ministar spoljnih poslova Ivica Dačić ocenio je da je poseta evropskog komesara za proširenje Štefana Filea Beogradu u ponedeljak značajna za nastavak pregovora Srbije i EU.

Srbija 03.05.2014 | 10:30
Dačić: Značajna poseta Filea

"Ova poseta značajna je za nastavak pregovora Srbije u EU. Tri dana posle u Solunu će biti održan sastanak ministara spoljnih poslova zemalja članica EU i Zapadnog Balkana, gde će biti i evropski komesari za proširenje i enegetiku Štefan File i Ginter Etinger", rekao je Dačić za "Danas".

On je najavio da će se File u ponedeljak, osim sa njim, sastati sa šefom države Tomislavom Nikolićem, premijerom Aleksandrom Vučićem, kao i s ministrima Nikolom Selakovićem, Nebojšom Stefanovićem i Jadrankom Joksimović, predsednicom Narodne skupštine Majom Gojković i šefovima poslaničkih grupa.

Evropski komesar za proširenje Štefan File najavljujući da će u ponedeljak posetiti Beograd, rekao da je njegov dolazak nedugo posle visoke predstavnice za spoljnu politiku i bezbednost Ketrin Ešton označava "naša visoka očekivanja od nove vlade".

On je istakao da očekuje da se očekuje stvaran napredak u sprovođenju političkog dogovora Beograda i Prištine, kako bi i Srbija i Kosovo shodno svojim pozicijama napredovali u procesu pridruživanja.

Na pitanje kakve će poruke doneti iz Brisela u Beograd, File je odgovorio da te poruke najpre preneti novom rukovodstvu Srbije.

On je drugi visoki evropski zvanicnik koji dolazi u prestonicu Srbije svega nekoliko dana posle formiranja nove vlade.

Visoka predstanica EU Ketrin Ešton boravila je u Beogradu 28. aprila u specijalnoj poseti kako bi državnom vrhu izrazila podršku Brisela evropskom putu Srbije i predstojećim refomama.

Komentari / 0

Ostavite komentar