Бизарне српске мафије

Током 2013. и 2014. ухапшени су припадници "контејнерске", "свињске", али и "месарске" мафије. Међутим о постојањима неких мафија као што су "бакарна", "зелена" и "погребна" само се спекулисало, али хапшења није било.

Србија 03.05.2014 | 09:10
Бизарне српске мафије

Тако је 2. априла пала “контејнерска мафија”. Бивши генерални директора ЈКП “Градска чистоћа” ухапшен је заједно с још неколико фирме “Благојевица” и “Блок” због сумње да су приликом куповине подземних контејнера оштетили државу за 169 милиона динара.

У марту 2014. ухапшени су чланови такозване грађевинске мафије у Нишу. Слободе су лишена четири директора Дирекције за изградњу града Ниша, два директора ЈКП Градска топлана, власник грађевинског предузећа “Урбан 018″ и власник грађевинског предузећа “Косаница”.

Они су осумњичени да су предузећу “Урбан 018″ признали наводне трошкове на изградњи топловода и дозволили прикључење на мрежу два стамбено-пословна објекта без плаћања накнаде за топлификацију.

“Свињска” мафија пала је након што су се у медијима појавили снимци из околине Бечеја, на којима се види како тројица месара у блату откидају бутове с угинулих свиња, а такво месо уместо у кафилерији завршава на трпези грађана.

Тада су приведени Бранислав Јовановић (34) из Јакова и Марица Милић (33) из Адашеваца код Шида, због сумње да су скидали бутове са свињских лешина, правили од њих кобасице и пршуте и њима тровали грађане.

Међутим, месец дана касније, испоставило се да постоји и “месарска мафија”.

Њени припадници су протеклих година пустили у промет десетине тона меса угинулих животиња и зарадили милионе евра систематски трујући људе.

Најмање 10.000 људи у Србији јело је месо цркотина, а да тога није ни свесно.

Фебруара 2014. потврђена је пресуда Апелационог суда припадницима групе Николе Ровчанина, познате као “ауто мафија”.

Припадници те групе ухапшени су 2009. у Србији, а осам чланова у Црној Гори, јер су као организована криминална група крали аутомобиле у Србији, а препродавали их у тој судседној држави.

Правоснажно су осуђени на казне од једне до седам и по година затвора, колико је добио Ровчанин.

У јавности је највише одјекнула акција “Гром”, када су током децембра 2013. ухапшени припадници “нарко мафије”.

Тада је на територији свих 27 полицијских управа спроведена акција хапшења нарко-дилера. Претресено је 909 локација.

Против 261 особе поднете су кривичне пријаве, а 118 особа је задржано у полицијском притвору. Заплењено је 48 килограма наркотика.

Неколико месеци раније, у акцији “Шетач”, коју су заједнички спровеле полиције Хрватске, Србије, БиХ и Црне Горе, уз учешће хрватске Канцеларије за сузбијање корупције и организованог криминала, ухапшена је 51 особа и одузето више од 380 килограма дроге.

Вредност заплењене дроге је 724.000 евра, а одузете су и значајне количине наоружања, муниције и експлозива.

Велика акција хапшења 14 особа припадника “царинске мафије”, осумњичених да су оштетили државу за више од два милиона евра, одиграла се почетком априла 2013. године.

Петоро од 14 осумњичених међу којима су цариници, шпедитери и власници приватних фирми, ноћ пред хапшење покушали су да униште документацију о незаконитом увозу робе.

Против њих је полиција поднела кривичну пријаву због незаконитог поступања у поступку увоза и царињења текстилне робе произведене у Кини.

Маја 2013. веће Специјалног суда изрекло је пресуду оптуженима у случају “стечајне мафије” за малверзације приликом стечаја и приватизација предузећа “Ц маркет”, “Рад” и других.

Осуђено је укупно 16, док је 18 особа ослобођено. Тиме је завршен вишегодишњи процес који се водио против њих.

Међутим, о неким мафијашким групама се само писало, али до данас, није било даљих помака.

Крајем прошле године много се писало о “катастарској мафији”.

Они који су желели хитно да укњиже стан или другу имовину за неколико дана, требало је да знају да без најмање 600 евра мита, за услугу која у редовној процедури кошта 7.000 динара, не иду у катастар јер од посла нема ништа.

Иако је тада у Републичком геодетском заводу речено да ће се преиспитати све неправилности, хапшења није било.

Да не можете на миру ни да умрете показује чињеница да Београдом хара и погребна мафија.

Наиме, чак око 150 нерегистрованих превозника превози преминуле у чему год стигну, па у обзир долазе прерађени аутомобили, мини-бусеви али и хладњаче за животињско месо. Међутим, за то нико није одговарао.

За југ Србије, пак, карактеристична је “зелена мафија”.

Они који живе од продаје дрва за огрев, а тиме се баве по прописима, осуђени су на пропаст.

У неприступачним селима, припадници “зелене мафије” секу дрвеће како стигну, крчећи најпре туђе, затим државне и тек онда своје шуме, ако имају. Продајом дрвета за огрев зарађују позамашне своте новца.

О “бакарној мафији” почело је да се прича јула 2013. године, када су њени припадници крали металне делове са високонапонске далеководне мреже у близини Панчева. Крађа је озбиљно угрозила напајање струјом, а ни у овом случају нико није ухапшен.

Коментари / 1

Оставите коментар
Name

Лакташи

03.05.2014 08:22

А код нас само једна режимска мафија са више сектора...

ОДГОВОРИТЕ