Bizarne srpske mafije

Tokom 2013. i 2014. uhapšeni su pripadnici "kontejnerske", "svinjske", ali i "mesarske" mafije. Međutim o postojanjima nekih mafija kao što su "bakarna", "zelena" i "pogrebna" samo se spekulisalo, ali hapšenja nije bilo.

Srbija 03.05.2014 | 09:10
Bizarne srpske mafije

Tako je 2. aprila pala “kontejnerska mafija”. Bivši generalni direktora JKP “Gradska čistoća” uhapšen je zajedno s još nekoliko firme “Blagojevica” i “Blok” zbog sumnje da su prilikom kupovine podzemnih kontejnera oštetili državu za 169 miliona dinara.

U martu 2014. uhapšeni su članovi takozvane građevinske mafije u Nišu. Slobode su lišena četiri direktora Direkcije za izgradnju grada Niša, dva direktora JKP Gradska toplana, vlasnik građevinskog preduzeća “Urban 018″ i vlasnik građevinskog preduzeća “Kosanica”.

Oni su osumnjičeni da su preduzeću “Urban 018″ priznali navodne troškove na izgradnji toplovoda i dozvolili priključenje na mrežu dva stambeno-poslovna objekta bez plaćanja naknade za toplifikaciju.

“Svinjska” mafija pala je nakon što su se u medijima pojavili snimci iz okoline Bečeja, na kojima se vidi kako trojica mesara u blatu otkidaju butove s uginulih svinja, a takvo meso umesto u kafileriji završava na trpezi građana.

Tada su privedeni Branislav Jovanović (34) iz Jakova i Marica Milić (33) iz Adaševaca kod Šida, zbog sumnje da su skidali butove sa svinjskih lešina, pravili od njih kobasice i pršute i njima trovali građane.

Međutim, mesec dana kasnije, ispostavilo se da postoji i “mesarska mafija”.

Njeni pripadnici su proteklih godina pustili u promet desetine tona mesa uginulih životinja i zaradili milione evra sistematski trujući ljude.

Najmanje 10.000 ljudi u Srbiji jelo je meso crkotina, a da toga nije ni svesno.

Februara 2014. potvrđena je presuda Apelacionog suda pripadnicima grupe Nikole Rovčanina, poznate kao “auto mafija”.

Pripadnici te grupe uhapšeni su 2009. u Srbiji, a osam članova u Crnoj Gori, jer su kao organizovana kriminalna grupa krali automobile u Srbiji, a preprodavali ih u toj sudsednoj državi.

Pravosnažno su osuđeni na kazne od jedne do sedam i po godina zatvora, koliko je dobio Rovčanin.

U javnosti je najviše odjeknula akcija “Grom”, kada su tokom decembra 2013. uhapšeni pripadnici “narko mafije”.

Tada je na teritoriji svih 27 policijskih uprava sprovedena akcija hapšenja narko-dilera. Pretreseno je 909 lokacija.

Protiv 261 osobe podnete su krivične prijave, a 118 osoba je zadržano u policijskom pritvoru. Zaplenjeno je 48 kilograma narkotika.

Nekoliko meseci ranije, u akciji “Šetač”, koju su zajednički sprovele policije Hrvatske, Srbije, BiH i Crne Gore, uz učešće hrvatske Kancelarije za suzbijanje korupcije i organizovanog kriminala, uhapšena je 51 osoba i oduzeto više od 380 kilograma droge.

Vrednost zaplenjene droge je 724.000 evra, a oduzete su i značajne količine naoružanja, municije i eksploziva.

Velika akcija hapšenja 14 osoba pripadnika “carinske mafije”, osumnjičenih da su oštetili državu za više od dva miliona evra, odigrala se početkom aprila 2013. godine.

Petoro od 14 osumnjičenih među kojima su carinici, špediteri i vlasnici privatnih firmi, noć pred hapšenje pokušali su da unište dokumentaciju o nezakonitom uvozu robe.

Protiv njih je policija podnela krivičnu prijavu zbog nezakonitog postupanja u postupku uvoza i carinjenja tekstilne robe proizvedene u Kini.

Maja 2013. veće Specijalnog suda izreklo je presudu optuženima u slučaju “stečajne mafije” za malverzacije prilikom stečaja i privatizacija preduzeća “C market”, “Rad” i drugih.

Osuđeno je ukupno 16, dok je 18 osoba oslobođeno. Time je završen višegodišnji proces koji se vodio protiv njih.

Međutim, o nekim mafijaškim grupama se samo pisalo, ali do danas, nije bilo daljih pomaka.

Krajem prošle godine mnogo se pisalo o “katastarskoj mafiji”.

Oni koji su želeli hitno da uknjiže stan ili drugu imovinu za nekoliko dana, trebalo je da znaju da bez najmanje 600 evra mita, za uslugu koja u redovnoj proceduri košta 7.000 dinara, ne idu u katastar jer od posla nema ništa.

Iako je tada u Republičkom geodetskom zavodu rečeno da će se preispitati sve nepravilnosti, hapšenja nije bilo.

Da ne možete na miru ni da umrete pokazuje činjenica da Beogradom hara i pogrebna mafija.

Naime, čak oko 150 neregistrovanih prevoznika prevozi preminule u čemu god stignu, pa u obzir dolaze prerađeni automobili, mini-busevi ali i hladnjače za životinjsko meso. Međutim, za to niko nije odgovarao.

Za jug Srbije, pak, karakteristična je “zelena mafija”.

Oni koji žive od prodaje drva za ogrev, a time se bave po propisima, osuđeni su na propast.

U nepristupačnim selima, pripadnici “zelene mafije” seku drveće kako stignu, krčeći najpre tuđe, zatim državne i tek onda svoje šume, ako imaju. Prodajom drveta za ogrev zarađuju pozamašne svote novca.

O “bakarnoj mafiji” počelo je da se priča jula 2013. godine, kada su njeni pripadnici krali metalne delove sa visokonaponske dalekovodne mreže u blizini Pančeva. Krađa je ozbiljno ugrozila napajanje strujom, a ni u ovom slučaju niko nije uhapšen.

Komentari / 1

Ostavite komentar
Name

Laktaši

03.05.2014 08:22

A kod nas samo jedna režimska mafija sa više sektora...

ODGOVORITE