Катар мами грађане БиХ

Стопа незапослености која премашује 40 одсто и ниска примања основни су разлози због којих све већи број грађана БиХ покушава да нађе посао у иностранству, а однедавно све већи број њих види прилику да свој хљеб заради у Катару.

Босна и Херцеговина 03.05.2014 | 08:10
Катар мами грађане БиХ

Након што је 6. априла ове године БиХ потписала Споразум о запошљавању с овом земљом која котира међу најбогатијим на свијету, чија би ратификација требало да услиједи на љето, грађанима БиХ ће бити отворено тржиште земље која до 2016. године потражује 500.000 нових радника.

Потребе за новом радном снагом су у Катару нарасле и због припрема за Свјетско првенство у фудбалу, које ће бити одржано 2022. године.

Из Агенције за рад и запошљавање БиХ кажу да од када је овај споразум потписан свакодневно добијају по десетак упита о могућности запослења у овој блискоисточној земљи.

Борис Пупић, портпарол Агенције за рад и запошљавање БиХ, оцијенио је да засад заинтересованима не могу рећи детаље, те да ће све конкретне понуде катарских послодаваца бити познате након ратификације овог споразума, када фирме ове земље пошаљу понуде.

Када се говори о профилима потребним у Катару, Пупић је рекао да је њиховом тржишту рада потребан значајнији број угоститељских радника, које су из ове земље потраживали и прије потписивања споразума, док упркос великим очекивањима, у грађевинском сектору нема толико простора за ново запослење.

Он је рекао да су споразумом до сада дефинисане ставке попут 20 дана годишњег одмора, плаћање прековремених радних сати, те то да послодавац раднику плаћа повратну путну карту.

Обрад Белензада, предсједник Конфедерације синдиката РС, оцијенио је како је веома очито да држава БиХ мора на већи степен подићи заштиту радника који одлазе да раде у иностранство.

„У потпуности је недопустиво да се радницима из БиХ догоди било која ситуација слична Сочију, када су их једва живе вратили. Подсјећања ради, тамо наша амбасада није урадила ништа, већ их је тражила Амбасада Србије“, рекао је Белензада.

Он је додао да би радници са заводима за запошљавање требало да склопе уговоре према којима држава јасно гарантује за њега.

Из Агенције за рад и запошљавање БиХ истакли су да сви огласи за послове у Катару који се тренутно нуде на интернету, путем новина или на неки други начин, нису повезани с потписаним споразумом нити је запошљавање регулисано на начин како ће то бити када споразум ступи на снагу.

Они су апеловали на грађане да буду посебно опрезни када контактирају особе које у овом тренутку нуде послове у Катару.

Коментари / 2

Оставите коментар
Name

Јасмин

03.05.2014 13:16

Овим путем зелим само да упозорим насе градане да је до сада зивот изгубило 1200 људи на олимписким градилистима у Катару да радници из многих земаља зиве у неусловним објектима и по 10 у соби са лосом хигијеном и несносним вруцинама.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ђода

03.05.2014 21:11

Ова наша политичка елита изгледа чини све да овај народ отјера из наше РС!Умјесто да уговараја пројекте и доводе инвеститоре да градимо и обнављамо Републику Српску,они потписују неке споразуме како би наши радници отишли и радили по бијелом свијету.Доктори одоше у Америку,Њемачку... Ово ако се не прекине у октобру на изборима,РС ће постати земља дједова и баба...омладина ће масовно одлазити одавде!

ОДГОВОРИТЕ