Katar mami građane BiH

Stopa nezaposlenosti koja premašuje 40 odsto i niska primanja osnovni su razlozi zbog kojih sve veći broj građana BiH pokušava da nađe posao u inostranstvu, a odnedavno sve veći broj njih vidi priliku da svoj hljeb zaradi u Kataru.

Bosna i Hercegovina 03.05.2014 | 08:10
Katar mami građane BiH

Nakon što je 6. aprila ove godine BiH potpisala Sporazum o zapošljavanju s ovom zemljom koja kotira među najbogatijim na svijetu, čija bi ratifikacija trebalo da uslijedi na ljeto, građanima BiH će biti otvoreno tržište zemlje koja do 2016. godine potražuje 500.000 novih radnika.

Potrebe za novom radnom snagom su u Kataru narasle i zbog priprema za Svjetsko prvenstvo u fudbalu, koje će biti održano 2022. godine.

Iz Agencije za rad i zapošljavanje BiH kažu da od kada je ovaj sporazum potpisan svakodnevno dobijaju po desetak upita o mogućnosti zaposlenja u ovoj bliskoistočnoj zemlji.

Boris Pupić, portparol Agencije za rad i zapošljavanje BiH, ocijenio je da zasad zainteresovanima ne mogu reći detalje, te da će sve konkretne ponude katarskih poslodavaca biti poznate nakon ratifikacije ovog sporazuma, kada firme ove zemlje pošalju ponude.

Kada se govori o profilima potrebnim u Kataru, Pupić je rekao da je njihovom tržištu rada potreban značajniji broj ugostiteljskih radnika, koje su iz ove zemlje potraživali i prije potpisivanja sporazuma, dok uprkos velikim očekivanjima, u građevinskom sektoru nema toliko prostora za novo zaposlenje.

On je rekao da su sporazumom do sada definisane stavke poput 20 dana godišnjeg odmora, plaćanje prekovremenih radnih sati, te to da poslodavac radniku plaća povratnu putnu kartu.

Obrad Belenzada, predsjednik Konfederacije sindikata RS, ocijenio je kako je veoma očito da država BiH mora na veći stepen podići zaštitu radnika koji odlaze da rade u inostranstvo.

„U potpunosti je nedopustivo da se radnicima iz BiH dogodi bilo koja situacija slična Sočiju, kada su ih jedva žive vratili. Podsjećanja radi, tamo naša ambasada nije uradila ništa, već ih je tražila Ambasada Srbije“, rekao je Belenzada.

On je dodao da bi radnici sa zavodima za zapošljavanje trebalo da sklope ugovore prema kojima država jasno garantuje za njega.

Iz Agencije za rad i zapošljavanje BiH istakli su da svi oglasi za poslove u Kataru koji se trenutno nude na internetu, putem novina ili na neki drugi način, nisu povezani s potpisanim sporazumom niti je zapošljavanje regulisano na način kako će to biti kada sporazum stupi na snagu.

Oni su apelovali na građane da budu posebno oprezni kada kontaktiraju osobe koje u ovom trenutku nude poslove u Kataru.

Komentari / 2

Ostavite komentar
Name

Jasmin

03.05.2014 13:16

Ovim putem zelim samo da upozorim nase gradane da je do sada zivot izgubilo 1200 ljudi na olimpiskim gradilistima u Kataru da radnici iz mnogih zemalja zive u neuslovnim objektima i po 10 u sobi sa losom higijenom i nesnosnim vrucinama.

ODGOVORITE
Name

Đoda

03.05.2014 21:11

Ova naša politička elita izgleda čini sve da ovaj narod otjera iz naše RS!Umjesto da ugovaraja projekte i dovode investitore da gradimo i obnavljamo Republiku Srpsku,oni potpisuju neke sporazume kako bi naši radnici otišli i radili po bijelom svijetu.Doktori odoše u Ameriku,Njemačku... Ovo ako se ne prekine u oktobru na izborima,RS će postati zemlja djedova i baba...omladina će masovno odlaziti odavde!

ODGOVORITE