Нове жртве у Краматорску и Одеси

На истоку Украјине јутрос су настављени сукоби, а повећава се и број жртава, међу којима су многи цивили - у Краматорску је десет људи погинуло, а број жртава у Одеси повећан је на 42.

Свијет 03.05.2014 | 10:40
Нове жртве у Краматорску и Одеси

Украјина је саопштила да су војне операције против проруских снага на истоку земље јутрос настављене близу Краматорск.

До сада је 10 људи погинуло, а око 30 је рањено, изјавио је лидер самоодбране који није желео да буде именован.

Он је за Риа Новости изјавио: "Свих 10 наших који су страдали, били су ненаоружани цивили", преноси Раша тудеј (РТ).

Напад украјинске војске на Краматорск, како наводи РТ, почео је у петак ноћу. Ранији извештаји наводили су да је погинуо један активиста самоодбране, а да их је деветоро рањено.

Украјински министар унутрашњих послова Арсен Аваков написао је на Фејсбуку да су украјинске снаге заузеле тв торањ у Краматорску који се налази близу побуњеничког упоришта Славјанска, где су јуче вођене жестоке борбе.

Он тада није навео информације о жртвама.

Истовремено, према најновијим информацијама које преноси Итар -Тас с, позивајући се на извештај украјинског Министарства унутрашњих послова, број жртава у Одеси повећан је на 42, док је 125 повређених пренето у болницу након пожара у згради Дома синдиката.

Међу повређенима је и 21 полицајац, саопштило је Министарство.

У Одеси је данас проглашена тродневна жалост због јучерашњих трагичних догађаја.

"Трећи, 4. и 5. мај су проглашени данима жалости", објавила је скупштина тог града на свом сајту.

Полиција је у Одеси привела више од 130 људи који су учествовали у нередима и покренуто је 10 кривичних истрага, наводи Итар-Тас с.

Бивши гувернер Одесе и посланик Николај Скорик тражи хитно сазивање седнице регионалног савета због јучерашњих нереда.

"У нашем граду је проливена крв, а велики број наших земљака је погинуо или рањен. Власти немају контролу над ситуацијом. На то се мора ставити тачка. Становници Одесе морају знати имена оних који су криви за нереде и смрт", поручио је Скорик у писму које је послао председнику регионалног савета Николају Тинђуку.

Украјинска војска је јуце у Славјанску покренула досад највећу акцију од почетка оружане побуне на истоку земље пре месец дана, али су про-руске снаге обориле три војна хеликоптера.

Како преноси РИА Новости, Национална гарда Украјине је саопштила да су у пуцњави код Славјанска два њена припадника погинула а 12 рањено.

Украјински министар унутрашњих послова Арсен Аваков је на свом налогу на Фејсбуку написао: "Ми се нецемо зауставити".

Коментари / 5

Оставите коментар
Name

посматрац

03.05.2014 06:40

Јуце сам гледао како неонацисти иду према дому синдиката и како русе све пред собом.... зао ми тог народа, бозе опрости им не знају ста раде.....

ОДГОВОРИТЕ
Name

мики

03.05.2014 08:24

Па Украјина има право ваљда на својој територији да уведе закон.Јесу ли шиптари били проалбански активисти када су исто радили на Косову.Ово је све игранка великих сила.

ОДГОВОРИТЕ
Name

всим

03.05.2014 10:43

Мики,имао је и Јануковиц онда право да изведе војску на оне у Кијеву, па није. Нису хтјели да заједно са народом са исстока земље бирају предсједника, демократски, а сада саљу војску на њих. Јуцерасњи догадјаји у Одеси су позив Русији да спријеци геноцид!

ОДГОВОРИТЕ
Name

ВРС РВИ

03.05.2014 10:43

Моја пуна подршка руским борцима. Ми знамо како све то изгледа јер су на нас били покренути слични напади од Муслимана и Хрвата. Да се нисмо изборили за РС сада би били или шиканирани без икаквих права или расељени по бјелом свијету. Надам се да ће убрзо украјници прећи црвену линију и да ће руска војска ући и заштити свој народ.

ОДГОВОРИТЕ
Name

босск

03.05.2014 12:47

За оне које не знају,САД и Русија су се договорили да подијеле Украјину. Истоцни це припасти Русији а западни це до љета уци у Нато, тако да овај народ сада гине је беспотребно. Слицна ситуација договор Тудмана и Милосевица. Све је договорено !!!!!!

ОДГОВОРИТЕ