Служен парастос мучки убијеним припадницима ЈНА

У цркви Светог великомученика Ђорђа у Миљевићима у Источном Сарајеву служен је парастос за 42 убијена припадника бивше ЈНА у Добровољачкој улици у Сарајеву 1992. године, након чега су учесници помена аутобусима отишли у Сарајево, гдје ће мирном шетњом улицом у којој је извршен злочин положити цвијеће и прислужити свијеће.

Република Српска 03.05.2014 | 14:50
Служен парастос мучки убијеним припадницима ЈНА

Мирној шетњи некадашњом Добровољачком улицом, између осталих, присуствоваће предсједник Владе Републике Српске Жељка Цвијановић и министар рада и борачко-инвалидске заштите Српске Петар Ђокић.

Нападом на колону ЈНА у Добровољачкој, која се почетком маја 1992. године мирно повлачила из Сарајева, према споразуму и уз гаранцију мировних снага УН на челу са генералом Луисом Мекензијем, руководили су тадашњи члан Предсједништва БиХ Ејуп Ганић и руководство тадашње Републике БиХ.

Иако је за безбједност војника гарантовао тадашњи предсједник Предсједништва БиХ Алија Изетбеговић, колона ЈНА није безбједно изашла из Сарајева, већ је прекинута и нападнута.

Мучки су убијена 42 припадника ЈНА, 71 је рањен, док их је 207 заробљено. Први напад је извршен 2. маја на Дом ЈНА, а све касарне ЈНА у овом граду биле су блокиране и под опсадом муслиманских паравојних снага, које су им искључиле струју, воду и телефоне.

Правосудне институције БиХ, упркос тврдњама да "раде" на том случају, ни након 22 године од крвавог злочина у Добровољачкој улици нису учиниле ништа на процесуирању криваца, а породице жртава нису добиле одговоре на питања ко је наредио, а ко поубијао недужне младиће.

Према бројним свједочењима и пресретнутим разговорима тадашњих муслиманских лидера, злочин у Добровољачкој почетком маја 1992. године над недужним војницима, официрима и грађанским лицима на служби починили су припадници такозване Армије РБиХ и Територијалне одбране РБиХ.

Јавност у Републици Српској све ове године огорчена је због спорости и неефикасног процесуирања злочина у Доборовољачкој улици, иако су у истрагама најчешће помињана имена била: Јован Дивјак, Ејуп Ганић, Јусуф Пушина, Хасан Ефендић, Заим Бацковић - Заги, Драган Викић, Јовица Беровић, Емин Швракић, Дамир Долан, Јусуф Кецман, Ибрахим Хоџић, Џевад Топић звани Топа, Фикрет Муслимовић, Решад Јусуповић, као и неизоставни Исмет Бајрамовић - Ћело...

Коментари / 4

Оставите коментар
Name

кики

03.05.2014 10:46

Муслимански команданти Јован Дивјак и Драган Викиц никад нису процесуирани због тога сто Влада ниста није урадила на томе.

ОДГОВОРИТЕ
Name

АСТРАЛЛ

03.05.2014 12:38

НЕКА ВАС ЈЕ СРБИ СРАМОТА!!! Да ни дан данас не врсите притисак на правосудје. Да се поциниоци овога убијања не приведу правди... СРАМОТА

ОДГОВОРИТЕ
Name

бос

03.05.2014 12:43

Они су само радили свој посао и мислим да су били добри војници.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Славко Бојиц

03.05.2014 19:07

Требали ли ово да буде земља у којој треба заједно да живимо. Ми тврдимо да су они убијали нас,они тврде да смо ми убијали њих итд. Значи да се мрзимо. А ако се мрзимо засто се не растанемо. Боље је да се растанемо него да се понављају деведесете.

ОДГОВОРИТЕ