Služen parastos mučki ubijenim pripadnicima JNA

U crkvi Svetog velikomučenika Đorđa u Miljevićima u Istočnom Sarajevu služen je parastos za 42 ubijena pripadnika bivše JNA u Dobrovoljačkoj ulici u Sarajevu 1992. godine, nakon čega su učesnici pomena autobusima otišli u Sarajevo, gdje će mirnom šetnjom ulicom u kojoj je izvršen zločin položiti cvijeće i prislužiti svijeće.

Republika Srpska 03.05.2014 | 14:50
Služen parastos mučki ubijenim pripadnicima JNA

Mirnoj šetnji nekadašnjom Dobrovoljačkom ulicom, između ostalih, prisustvovaće predsjednik Vlade Republike Srpske Željka Cvijanović i ministar rada i boračko-invalidske zaštite Srpske Petar Đokić.

Napadom na kolonu JNA u Dobrovoljačkoj, koja se početkom maja 1992. godine mirno povlačila iz Sarajeva, prema sporazumu i uz garanciju mirovnih snaga UN na čelu sa generalom Luisom Mekenzijem, rukovodili su tadašnji član Predsjedništva BiH Ejup Ganić i rukovodstvo tadašnje Republike BiH.

Iako je za bezbjednost vojnika garantovao tadašnji predsjednik Predsjedništva BiH Alija Izetbegović, kolona JNA nije bezbjedno izašla iz Sarajeva, već je prekinuta i napadnuta.

Mučki su ubijena 42 pripadnika JNA, 71 je ranjen, dok ih je 207 zarobljeno. Prvi napad je izvršen 2. maja na Dom JNA, a sve kasarne JNA u ovom gradu bile su blokirane i pod opsadom muslimanskih paravojnih snaga, koje su im isključile struju, vodu i telefone.

Pravosudne institucije BiH, uprkos tvrdnjama da "rade" na tom slučaju, ni nakon 22 godine od krvavog zločina u Dobrovoljačkoj ulici nisu učinile ništa na procesuiranju krivaca, a porodice žrtava nisu dobile odgovore na pitanja ko je naredio, a ko poubijao nedužne mladiće.

Prema brojnim svjedočenjima i presretnutim razgovorima tadašnjih muslimanskih lidera, zločin u Dobrovoljačkoj početkom maja 1992. godine nad nedužnim vojnicima, oficirima i građanskim licima na službi počinili su pripadnici takozvane Armije RBiH i Teritorijalne odbrane RBiH.

Javnost u Republici Srpskoj sve ove godine ogorčena je zbog sporosti i neefikasnog procesuiranja zločina u Doborovoljačkoj ulici, iako su u istragama najčešće pominjana imena bila: Jovan Divjak, Ejup Ganić, Jusuf Pušina, Hasan Efendić, Zaim Backović - Zagi, Dragan Vikić, Jovica Berović, Emin Švrakić, Damir Dolan, Jusuf Kecman, Ibrahim Hodžić, DŽevad Topić zvani Topa, Fikret Muslimović, Rešad Jusupović, kao i neizostavni Ismet Bajramović - Ćelo...

Komentari / 4

Ostavite komentar
Name

kiki

03.05.2014 10:46

Muslimanski komandanti Jovan Divjak i Dragan Vikic nikad nisu procesuirani zbog toga sto Vlada nista nije uradila na tome.

ODGOVORITE
Name

ASTRALL

03.05.2014 12:38

NEKA VAS JE SRBI SRAMOTA!!! Da ni dan danas ne vrsite pritisak na pravosudje. Da se pocinioci ovoga ubijanja ne privedu pravdi... SRAMOTA

ODGOVORITE
Name

bos

03.05.2014 12:43

Oni su samo radili svoj posao i mislim da su bili dobri vojnici.

ODGOVORITE
Name

Slavko Bojic

03.05.2014 19:07

Trebali li ovo da bude zemlja u kojoj treba zajedno da živimo. Mi tvrdimo da su oni ubijali nas,oni tvrde da smo mi ubijali njih itd. Znači da se mrzimo. A ako se mrzimo zasto se ne rastanemo. Bolje je da se rastanemo nego da se ponavljaju devedesete.

ODGOVORITE