Лицидерска срца из Србије у Лондону

Ђорђе Петровић из Врњачке Бање, најмлађи мајстор ретког лицидерског заната у Србији, успео је да медене вашарске колаче претвори у лепу и успешну пословну причу. Његова уникатна срца и сувенири од теста обишли су читав свет и постали најтраженији модни детаљ у свету високе моде.

Занимљивости 03.05.2014 | 07:01
Лицидерска срца из Србије у Лондону

Сувенири са Ђорђевог штанда на врњачкој променади постали су заштитни знак модних комбинација Џорџа Стајлера, дизајнера српског порекла.

На последњој Лондонској недељи моде, његови модели са меденим срцима из лицидерске радионице у Врњачкој Бањи, ушли су међу четири победничке креације.

„Прошао је поред нашег штанда и свидело му се јако то што ми радимо и тако је кренула сарадња. Ево, већ две, три године. Њему је то заштитни знак, као визит-карта. За њега важне особе у свету моде, ВИП особе су добиле наше лицидерско срце“, каже Ђорђе.

Разнобојни колачићи и сувенири у овој породичној радионици пеку се и украшавају дневно и по 15 сати. Техника је тајна, али не крију да их је у свет одвела сигурна и послушна Ђорђева рука.

„Тачно се зна, по начину украшавања се препознаје из које породице долази срце, и из ког краја. Ђорђе је специфичан и по идеји и по боји, и то га је издвојило“, каже Ђурђа Петровић, Ђорђева мајка.

Ђорђе је у овом ретком, али слатком занату самоук, али успео је да са 33 године постане најмлађи лицидер мајстор у Србији. Завршио је врњачку гимназију и, како каже, не жали се на живот од медених срца.

„Дошли смо до бизниса, сад је већ ово бизнис, прво је било играње и дошло смо то тога да направимо посао од којег живимо нормално, солидно“, објашњава Драган Петровић, Ђорђев отац.

Живот од медених срца, тврде Петровићи, има и будућност не само на модним пистама. Традицију лицидарана своју листу светске баштине у Европи уврстио је Унеско.



Коментари / 0

Оставите коментар