Liciderska srca iz Srbije u Londonu

Đorđe Petrović iz Vrnjačke Banje, najmlađi majstor retkog liciderskog zanata u Srbiji, uspeo je da medene vašarske kolače pretvori u lepu i uspešnu poslovnu priču. Njegova unikatna srca i suveniri od testa obišli su čitav svet i postali najtraženiji modni detalj u svetu visoke mode.

Zanimljivosti 03.05.2014 | 07:01
Liciderska srca iz Srbije u Londonu

Suveniri sa Đorđevog štanda na vrnjačkoj promenadi postali su zaštitni znak modnih kombinacija Džordža Stajlera, dizajnera srpskog porekla.

Na poslednjoj Londonskoj nedelji mode, njegovi modeli sa medenim srcima iz liciderske radionice u Vrnjačkoj Banji, ušli su među četiri pobedničke kreacije.

„Prošao je pored našeg štanda i svidelo mu se jako to što mi radimo i tako je krenula saradnja. Evo, već dve, tri godine. Njemu je to zaštitni znak, kao vizit-karta. Za njega važne osobe u svetu mode, VIP osobe su dobile naše licidersko srce“, kaže Đorđe.

Raznobojni kolačići i suveniri u ovoj porodičnoj radionici peku se i ukrašavaju dnevno i po 15 sati. Tehnika je tajna, ali ne kriju da ih je u svet odvela sigurna i poslušna Đorđeva ruka.

„Tačno se zna, po načinu ukrašavanja se prepoznaje iz koje porodice dolazi srce, i iz kog kraja. Đorđe je specifičan i po ideji i po boji, i to ga je izdvojilo“, kaže Đurđa Petrović, Đorđeva majka.

Đorđe je u ovom retkom, ali slatkom zanatu samouk, ali uspeo je da sa 33 godine postane najmlađi licider majstor u Srbiji. Završio je vrnjačku gimnaziju i, kako kaže, ne žali se na život od medenih srca.

„Došli smo do biznisa, sad je već ovo biznis, prvo je bilo igranje i došlo smo to toga da napravimo posao od kojeg živimo normalno, solidno“, objašnjava Dragan Petrović, Đorđev otac.

Život od medenih srca, tvrde Petrovići, ima i budućnost ne samo na modnim pistama. Tradiciju licidarana svoju listu svetske baštine u Evropi uvrstio je Unesko.



Komentari / 0

Ostavite komentar