10 грешака које воде преједању

Ако се осећате лоше и тромо након јела, време је да направите промену. Зауставите себе на време и спречите преједање. Откривамо вам 10 навика које воде преједању и које треба да искорените.

Здравље 03.05.2014 | 06:29
10 грешака које воде преједању

1) ПРЕСКАЧЕТЕ ДОРУЧАК - Прескакање доручка вам можда делује као добар начин да унесете мање калорија, али уствари вам помаже. Ако добро једете ујутру, нећете се преједати за ручак и вечеру. Ако немате времена да увек спремате здрав доручак, испланирајте и спремите оброке унапред.

2) ЈЕДЕТЕ УЗ ЕКРАН - Људи који једу уз телевизор или лаптоп чешће се преједају. Када вас нешто друго омета, немате времена да се фокусирате на храну. Када једете, будите усредсређени на то.

3) НЕ ПРАКТИКУЈЕТЕ КОНТРОЛУ ПОРЦИЈА - Не морате појести све из тањира. Одредите себи колико вам је довољно и ако сте сити пре него што поједете све, баците оно што је остало у тањиру (или сачувајте за касније). Вежбајте самоконтролу.

4) МЕШАТЕ ГЛАД И ЖЕЂ - Многи људи помешају жеђ и глад. Ако сте недавно јели, а осећате се гладно, вероватно сте заправо само жедни, па попијте чашу воде и сачекајте 20 до 30 минута да видите д али сте и даље гладни.

5) ЈЕДЕТЕ КОЛИКО И ВАШ ПАРТНЕР - Када ваш партнер једе много, тешко је спремати и за њега и за себе и гледати га како једе. Или покушајте да једете одвојено или спремајте исте ствари, а ви једите мање оброке.

6) ТАЊИРИ И ПОСУДЕ СУ ВАМ ПРЕВЕЛИКИ - Чак и величина тањира утиче на то колико једете. Када је пуно празног простора у тањиру, порција вам изгледа мање него што јесте. Уместо да сипате више хране, једите из мањих тањира.

7) ОСЕЋАТЕ КРИВИЦУ НАКОН ШТО СЕ ПРЕЈЕДЕТЕ - Ако вас гризе савест када поједете нешто што не треба, не помажете себи. У ствари, пре ћете се прејести. Откривено је да жене које себи опросте због тога што су попустиле пред искушењем једу мање, док оне које осећају кривицу једу више.

8) НИКАД НЕМАТЕ УЖИНУ - Нажалост, неки људи мисле да је ужина лоша. Важно је да схватите да вам ужина може помоћи да будете здрави ако јој приступате са здрављем на уму. Ужина пре или после вежбања даје вашем телу енергију, а здрава ужина вам може помоћи да се не преједете.

9) ПРЕТЕРУЈЕТЕ СА ХРАНОМ НАКОН ВЕЖБАЊА - Када завршите са напорним вежбањем, немојте га користити као изговор да поједете велики сласни хамбургер. Осим ако није време за оброк, после вежбања смете унети највише 150 калорија.

10) ЈЕДЕТЕ ЗБОГ ЕМОЦИЈА - Ако једете да бисте се утешили, нисте једини. Храна вам можда делује као брзи лек за тугу, али на тај начин наносите штету своме телу. Следећи пут кад осетите глад, запитајте се да ли сте заиста гладни.

 



 

Коментари / 0

Оставите коментар