Заоштравају се сукоби у Украјини, Одеса у пламену

Најмање 40 особа је погинуло у Одеси у Украјини у сукобима присталица украјинских власти и проруске опозиције, јавља Ројтерс. Гори зграда Дома синдиката.

Свијет 02.05.2014 | 21:13
Заоштравају се сукоби у Украјини, Одеса у пламену

Масовни нереди су избили на централном тргу у Одеси и њих је подстакло агресивно понашање присталица актуелних власти у Кијеву, као и навијачи локалног фудбалског клуба Черноморец, јавила је руска агенција Итар-Тасс.

Раша тудеј јавља да је запаљена зграда Дома синдиката у Одеси и да је ватра захватила први спрат. Ватра је упаљена и испред зграде. Поједини медији извештавају и да је број жртава већи.

Кандидат за градоначелника Одесе Генадиј Труханов, који је члан националне скупштине (Врховне раде), затражио је од председника Украјине Александра Турчинова којег је именовала скупштина, и од шефова полиције, да предузму мере и успоставе ред и закон у Одеси.

"Ово што се данас догађа у Одеси је провокација против нашег мирног града. Радикални екстремисти настоје да улице претворе у бојно поље, донесу бол, крв и мржњу у Одесу", рекао је он.

"Према поузданим информација", наставио је Труханов, "нереде су организовале маргиналне политичке снаге, бивших челника града који настоје да се врате на власт у Одеси. Они нису задовољни мирним развојем ситуације.

Они траже шансу да изазову сукоб и спремни су да доведу на стотине радикала у Одесу из других региона земље да би остварили своје циљеве", рекао је он.

Према извештајима локалних медија, у сукобима у Одеси погинуле су четири особе. Према Првој националној телевизији, три од четири жртве су погинуле од ватреног оружја, пренела је руска агенција.

Три полицајца су рањена, укључујући заменика шефа полицијских снага Одесе Дмитрија Фућуџија, рекла је представница полиције Татјана Хмелницкаја. Поред тога, троје новинара чија имена нису саопштена, повређени су у сукобима.

Коментари / 3

Оставите коментар
Name

сале

02.05.2014 19:18

Хајмо Руси, сви у напад.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Фараон

02.05.2014 19:24

Америка је постигла циљ. Сад довиђења памети. Нови Ирак, Либија.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Симо постар

02.05.2014 21:06

Русија је ово изазвала, а то це их костати изолације и сиромаства а и нереда у самој Русији

ОДГОВОРИТЕ