Zaoštravaju se sukobi u Ukrajini, Odesa u plamenu

Najmanje 40 osoba je poginulo u Odesi u Ukrajini u sukobima pristalica ukrajinskih vlasti i proruske opozicije, javlja Rojters. Gori zgrada Doma sindikata.

Svijet 02.05.2014 | 21:13
Zaoštravaju se sukobi u Ukrajini, Odesa u plamenu

Masovni neredi su izbili na centralnom trgu u Odesi i njih je podstaklo agresivno ponašanje pristalica aktuelnih vlasti u Kijevu, kao i navijači lokalnog fudbalskog kluba Černomorec, javila je ruska agencija Itar-Tass.

Raša tudej javlja da je zapaljena zgrada Doma sindikata u Odesi i da je vatra zahvatila prvi sprat. Vatra je upaljena i ispred zgrade. Pojedini mediji izveštavaju i da je broj žrtava veći.

Kandidat za gradonačelnika Odese Genadij Truhanov, koji je član nacionalne skupštine (Vrhovne rade), zatražio je od predsednika Ukrajine Aleksandra Turčinova kojeg je imenovala skupština, i od šefova policije, da preduzmu mere i uspostave red i zakon u Odesi.

"Ovo što se danas događa u Odesi je provokacija protiv našeg mirnog grada. Radikalni ekstremisti nastoje da ulice pretvore u bojno polje, donesu bol, krv i mržnju u Odesu", rekao je on.

"Prema pouzdanim informacija", nastavio je Truhanov, "nerede su organizovale marginalne političke snage, bivših čelnika grada koji nastoje da se vrate na vlast u Odesi. Oni nisu zadovoljni mirnim razvojem situacije.

Oni traže šansu da izazovu sukob i spremni su da dovedu na stotine radikala u Odesu iz drugih regiona zemlje da bi ostvarili svoje ciljeve", rekao je on.

Prema izveštajima lokalnih medija, u sukobima u Odesi poginule su četiri osobe. Prema Prvoj nacionalnoj televiziji, tri od četiri žrtve su poginule od vatrenog oružja, prenela je ruska agencija.

Tri policajca su ranjena, uključujući zamenika šefa policijskih snaga Odese Dmitrija Fućudžija, rekla je predstavnica policije Tatjana Hmelnickaja. Pored toga, troje novinara čija imena nisu saopštena, povređeni su u sukobima.

Komentari / 3

Ostavite komentar
Name

sale

02.05.2014 21:18

Hajmo Rusi, svi u napad.

ODGOVORITE
Name

Фараон

02.05.2014 21:24

Америка је постигла циљ. Сад довиђења памети. Нови Ирак, Либија.

ODGOVORITE
Name

Simo postar

02.05.2014 23:06

Rusija je ovo izazvala, a to ce ih kostati izolacije i siromastva a i nereda u samoj Rusiji

ODGOVORITE