Југоносталгичари обиљежили празник рада

Више стотина југоносталгичара, како из Суботице, тако и из целе Србије и региона, окупило се данас у четвртој “Мини Југославији” у Суботици како би обележили празник рада и сећање на “нека лепша времена”.

Србија 02.05.2014 | 15:44
Југоносталгичари обиљежили празник рада

Посетиоци кажу да их углавном та “југоносталгија”, односно сећање на времена сигурности и безбрижности, времена када су могли достојанствено живети од плате и путовати са “црвеним пасошем” где год су хтели и ове године водила да део првомајских празника проведу у Мини Југославији, која је настала након раздруживања Србије и Црне Горе на имању Блашка Габрића у Суботици.


Овогодишњи програм није се у многоме разликовао од претходних година – културно-уметнички програм с
песмама “од Вардара до Триглава”, наступи културно-уметничких друштава, спортска такмичења, уз незаобилазни колорит – тробојке с петокракама и Титове фотографије.


Међутим, сама “Мини Југославија” изгледа помало запуштено, а њен оснивач Блашко Габрић каже да му је потребна помоћ како би се ова традиција наставила, јер је сада у пензији, а нема подршку локалне самоуправе, иако тврди да је током 12 година преко 1.100 аутобуса југоносталгичара посетило ову
локацију.


Стога предлаже локалној самоуправи да преузме “Мини Југославију” и од ње направе музеј на отвореном, за који тврди да би био профитабилан.


“Ако град од тог направи музеј на отвореном простору, он од тога може да има пар милиона посетилаца
годишње. Музеј Тита и музеј Куће цвећа је једини рентабилан музеј. То је музеј једног човека. Ово је музеј 22 милиона Југословена. Према томе, далеко већи музеј можемо направити ми у Суботици, него што у Београду имамо кућу цвећа и Музеј Југославије” – рекао је Габрић.


Осим суботичких југоносталгичара, данас су се у Мини Југославији окупили и представници четири огранка
Мини Југославије из региона.





Коментари / 0

Оставите коментар