Jugonostalgičari obilježili praznik rada

Više stotina jugonostalgičara, kako iz Subotice, tako i iz cele Srbije i regiona, okupilo se danas u četvrtoj “Mini Jugoslaviji” u Subotici kako bi obeležili praznik rada i sećanje na “neka lepša vremena”.

Srbija 02.05.2014 | 15:44
Jugonostalgičari obilježili praznik rada

Posetioci kažu da ih uglavnom ta “jugonostalgija”, odnosno sećanje na vremena sigurnosti i bezbrižnosti, vremena kada su mogli dostojanstveno živeti od plate i putovati sa “crvenim pasošem” gde god su hteli i ove godine vodila da deo prvomajskih praznika provedu u Mini Jugoslaviji, koja je nastala nakon razdruživanja Srbije i Crne Gore na imanju Blaška Gabrića u Subotici.


Ovogodišnji program nije se u mnogome razlikovao od prethodnih godina – kulturno-umetnički program s
pesmama “od Vardara do Triglava”, nastupi kulturno-umetničkih društava, sportska takmičenja, uz nezaobilazni kolorit – trobojke s petokrakama i Titove fotografije.


Međutim, sama “Mini Jugoslavija” izgleda pomalo zapušteno, a njen osnivač Blaško Gabrić kaže da mu je potrebna pomoć kako bi se ova tradicija nastavila, jer je sada u penziji, a nema podršku lokalne samouprave, iako tvrdi da je tokom 12 godina preko 1.100 autobusa jugonostalgičara posetilo ovu
lokaciju.


Stoga predlaže lokalnoj samoupravi da preuzme “Mini Jugoslaviju” i od nje naprave muzej na otvorenom, za koji tvrdi da bi bio profitabilan.


“Ako grad od tog napravi muzej na otvorenom prostoru, on od toga može da ima par miliona posetilaca
godišnje. Muzej Tita i muzej Kuće cveća je jedini rentabilan muzej. To je muzej jednog čoveka. Ovo je muzej 22 miliona Jugoslovena. Prema tome, daleko veći muzej možemo napraviti mi u Subotici, nego što u Beogradu imamo kuću cveća i Muzej Jugoslavije” – rekao je Gabrić.


Osim subotičkih jugonostalgičara, danas su se u Mini Jugoslaviji okupili i predstavnici četiri ogranka
Mini Jugoslavije iz regiona.

Komentari / 0

Ostavite komentar