Зворник град, Станари општина?

Министар управе и локалне самоуправе Републике Српске Лејла Решић изјавила је Срни да би формална процедура разматрања иницијатива да општина Зворник добије статус града, а Станари код Добоја статус општине, могла потрајати наредних неколико мјесеци, али да је најважније да могућности за тако нешто постоје.

Република Српска 02.05.2014 | 14:36
Зворник град, Станари општина?

"Влада је крајем прошле године заузела став да, док не буде имала званичне резултате пописа у БиХ и док не уради анализе које проистичу из тога, територијалну организацију Српске не би требало мијењати.
Наравно, то није стоодстотно закључан процес, а све иницијативе могу долазити и ми ћемо их увијек узети озбиљно у разматрање", рекла је Решићева.

Она је нагласила да су критеријуми за промјену статуса локалних заједница јасно прописани Законом о
локалној самоуправи и да се они, прије свега, односе на историјско и културно насљеђе, тардицију из претходног периода, комуналну инфраструктуру, путну инфраструктуру, школе, друге објекте, постојање елабората о оправданости цијелог тог процеса и слично.

Када је ријеч о Зворнику, Решићева каже да је министартво примило иницијативу Скупштине општине за промјену статуса из општине у град, али да у тој иницијативи недостаје још неколико ставки, те да ће је ресорно министарсто тек по комплетирању упутити у даљу процедуру.

"Након изјашњења Владе Српске о оваквим иницијативама, слиједи израда закона појединачно о градовима, те измјена закона о територијалној организацији и изборних закона Српске и БиХ", рекла је Решићева.

Када је ријеч о Станарима код Добоја, Решићева је нагласила да су иницијативу поздравиле све институције власти у Српској.

"Све институције су упознате о овој иницијативи, али је Народна скупштина Српске та која треба да прва проведе свој дио процедуре", истакла је Решићева. Она је додала да процедура подразумијева да се о иницијативи изјасни и скупштински Одбор за локалну самоуправу, па Законодавни одбор, а Народна скупштина ће даље задужити Владу Српске и ресорно министарство.

"Разговарамо и даље са људима који су покренули ову иницијативу, цијенимо ово веома озбиљним процесом, а у том процесу нам је једини интерес заштита грађана и потреба да будућа општина буде потпуно сигурна за грађане", истакла је Решићева.

Према њеним ријечима, и сами грађани имају бенефит о промјене статуса локалне заједнице, првенствено због ИПА фондова и међуопштинске сарадње, а вишетипске локалне заједнице су и стратешки правац развоја локалне самоуправе у Републици Српској.

Коментари / 4

Оставите коментар
Name

пустопоље

02.05.2014 13:55

Мокро ће бити општина, једног дана! ;)

ОДГОВОРИТЕ
Name

зворник

02.05.2014 14:30

Онда мистер Сарма постаје градонацелник :-)

ОДГОВОРИТЕ
Name

рујо

02.05.2014 17:46

Зворник град, ма какав град -КАСАБА.

ОДГОВОРИТЕ
Name

адвокат

02.05.2014 20:15

Је ли ово нека сала?

ОДГОВОРИТЕ