Zvornik grad, Stanari opština?

Ministar uprave i lokalne samouprave Republike Srpske Lejla Rešić izjavila je Srni da bi formalna procedura razmatranja inicijativa da opština Zvornik dobije status grada, a Stanari kod Doboja status opštine, mogla potrajati narednih nekoliko mjeseci, ali da je najvažnije da mogućnosti za tako nešto postoje.

Republika Srpska 02.05.2014 | 14:36
Zvornik grad, Stanari opština?

"Vlada je krajem prošle godine zauzela stav da, dok ne bude imala zvanične rezultate popisa u BiH i dok ne uradi analize koje proističu iz toga, teritorijalnu organizaciju Srpske ne bi trebalo mijenjati.
Naravno, to nije stoodstotno zaključan proces, a sve inicijative mogu dolaziti i mi ćemo ih uvijek uzeti ozbiljno u razmatranje", rekla je Rešićeva.

Ona je naglasila da su kriterijumi za promjenu statusa lokalnih zajednica jasno propisani Zakonom o
lokalnoj samoupravi i da se oni, prije svega, odnose na istorijsko i kulturno nasljeđe, tardiciju iz prethodnog perioda, komunalnu infrastrukturu, putnu infrastrukturu, škole, druge objekte, postojanje elaborata o opravdanosti cijelog tog procesa i slično.

Kada je riječ o Zvorniku, Rešićeva kaže da je ministartvo primilo inicijativu Skupštine opštine za promjenu statusa iz opštine u grad, ali da u toj inicijativi nedostaje još nekoliko stavki, te da će je resorno ministarsto tek po kompletiranju uputiti u dalju proceduru.

"Nakon izjašnjenja Vlade Srpske o ovakvim inicijativama, slijedi izrada zakona pojedinačno o gradovima, te izmjena zakona o teritorijalnoj organizaciji i izbornih zakona Srpske i BiH", rekla je Rešićeva.

Kada je riječ o Stanarima kod Doboja, Rešićeva je naglasila da su inicijativu pozdravile sve institucije vlasti u Srpskoj.

"Sve institucije su upoznate o ovoj inicijativi, ali je Narodna skupština Srpske ta koja treba da prva provede svoj dio procedure", istakla je Rešićeva. Ona je dodala da procedura podrazumijeva da se o inicijativi izjasni i skupštinski Odbor za lokalnu samoupravu, pa Zakonodavni odbor, a Narodna skupština će dalje zadužiti Vladu Srpske i resorno ministarstvo.

"Razgovaramo i dalje sa ljudima koji su pokrenuli ovu inicijativu, cijenimo ovo veoma ozbiljnim procesom, a u tom procesu nam je jedini interes zaštita građana i potreba da buduća opština bude potpuno sigurna za građane", istakla je Rešićeva.

Prema njenim riječima, i sami građani imaju benefit o promjene statusa lokalne zajednice, prvenstveno zbog IPA fondova i međuopštinske saradnje, a višetipske lokalne zajednice su i strateški pravac razvoja lokalne samouprave u Republici Srpskoj.

Komentari / 4

Ostavite komentar
Name

pustopolje

02.05.2014 13:55

Mokro će biti opština, jednog dana! ;)

ODGOVORITE
Name

zvornik

02.05.2014 14:30

Onda mister Sarma postaje gradonacelnik :-)

ODGOVORITE
Name

rujo

02.05.2014 17:46

Zvornik grad, ma kakav grad -KASABA.

ODGOVORITE
Name

advokat

02.05.2014 20:15

Je li ovo neka sala?

ODGOVORITE