Спреча се излила, Сава и даље расте

У општини Добој Исток, ријека Спреча је поплавила око 120 хектара пољопривредног земљишта у Спречком пољу. Нема угрожених стамбених, привредних ни инфраструктурних објеката - саопштено је из Федералног оперативног центра цивилне заштите.

Босна и Херцеговина 02.05.2014 | 12:20
Спреча се излила, Сава и даље расте

У општини Грачаница, ниво воде на мјерном мјесту код Карановачког моста у шест сати је 344 цм, а критична тачка је 300 цм, када се предузимају редовне мјере одбране од поплава.

Ријека Спреча је поплавила око 80 хектара приобалног и пољопривредног земљишта. Нема угрожених стамбених, привредних ни инфраструктурних објеката.

Водостај на брани ХА Модрац јутрос у седам сати сати износио је 199,60 цм. и у односу на мјерење јучер је нижи за осам цм.

Водостаји ријека на подручју Зеничко-добојског кантона су у константном опадању и нема излијевања ријека и осталих водених токова из својих корита. Тренутна висина водостаја ријеке Босне на мјерном мјесту у Зеници износи 230 цм, с тендецијом опадања.

Водостај ријека на простору Средњобосанског кантона су повишени због обилних падавина, без опасности од већих поплава.

На подручју Унско-санског кантона водостаји ријека и рјечица су у благом опадању и нема опасности од њиховог излијевања из корита.

Водостај ријеке Уне износи 76 цм (критична тачка је 100 цм).
На подручју Посавског кантона, водостај ријеке Саве је и даље у порасту, дуж цијелог свог тока.

Висина водостаја измјерена јутрос у седам сати у Босанском Броду износила је 687 цм, јуче 689 цм, у Босанском Шамцу 597 цм, јуче 607 цм и у Орашју 824 цм, а јуче 824 цм.

Водостаји на хидроелектранама у Херцеговачко-неретванском кантону јутрос у седам сати износили су: ХЕ Јабланица - кота : 266,92 м/нм (маx 270,00 м/нм) те ХЕ Мостар - кота : 76,77 м/нм (маx 76,52 м/нм).

На подручју Ливањског кантона ријеке су набујале, нема дојава да су се излиле из корита и да угрожавају прометнице и стамбене објекте.

По посљедњим посматрањима надлежних у Хидрометеоролошком заводу РС, јутрос у девет сати, кота редовне одбране од поплава је и даље премашена на ријеци Врбас у Делибашином Селу код Бањалуке.

Тренутни водостај износи 265 центиметара, чиме је кота редовне одбране од поплава премашена за 15 центиметара.

Остали водостаји ријека у Републици Српској, које прати Хидрометеоролошки завод, су испод кота редовне одбране од поплава.

 

Коментари / 0

Оставите коментар