Spreča se izlila, Sava i dalje raste

U opštini Doboj Istok, rijeka Spreča je poplavila oko 120 hektara poljoprivrednog zemljišta u Sprečkom polju. Nema ugroženih stambenih, privrednih ni infrastrukturnih objekata - saopšteno je iz Federalnog operativnog centra civilne zaštite.

Bosna i Hercegovina 02.05.2014 | 12:20
Spreča se izlila, Sava i dalje raste

U opštini Gračanica, nivo vode na mjernom mjestu kod Karanovačkog mosta u šest sati je 344 cm, a kritična tačka je 300 cm, kada se preduzimaju redovne mjere odbrane od poplava.

Rijeka Spreča je poplavila oko 80 hektara priobalnog i poljoprivrednog zemljišta. Nema ugroženih stambenih, privrednih ni infrastrukturnih objekata.

Vodostaj na brani HA Modrac jutros u sedam sati sati iznosio je 199,60 cm. i u odnosu na mjerenje jučer je niži za osam cm.

Vodostaji rijeka na području Zeničko-dobojskog kantona su u konstantnom opadanju i nema izlijevanja rijeka i ostalih vodenih tokova iz svojih korita. Trenutna visina vodostaja rijeke Bosne na mjernom mjestu u Zenici iznosi 230 cm, s tendecijom opadanja.

Vodostaj rijeka na prostoru Srednjobosanskog kantona su povišeni zbog obilnih padavina, bez opasnosti od većih poplava.

Na području Unsko-sanskog kantona vodostaji rijeka i rječica su u blagom opadanju i nema opasnosti od njihovog izlijevanja iz korita.

Vodostaj rijeke Une iznosi 76 cm (kritična tačka je 100 cm).
Na području Posavskog kantona, vodostaj rijeke Save je i dalje u porastu, duž cijelog svog toka.

Visina vodostaja izmjerena jutros u sedam sati u Bosanskom Brodu iznosila je 687 cm, juče 689 cm, u Bosanskom Šamcu 597 cm, juče 607 cm i u Orašju 824 cm, a juče 824 cm.

Vodostaji na hidroelektranama u Hercegovačko-neretvanskom kantonu jutros u sedam sati iznosili su: HE Jablanica - kota : 266,92 m/nm (max 270,00 m/nm) te HE Mostar - kota : 76,77 m/nm (max 76,52 m/nm).

Na području Livanjskog kantona rijeke su nabujale, nema dojava da su se izlile iz korita i da ugrožavaju prometnice i stambene objekte.

Po posljednjim posmatranjima nadležnih u Hidrometeorološkom zavodu RS, jutros u devet sati, kota redovne odbrane od poplava je i dalje premašena na rijeci Vrbas u Delibašinom Selu kod Banjaluke.

Trenutni vodostaj iznosi 265 centimetara, čime je kota redovne odbrane od poplava premašena za 15 centimetara.

Ostali vodostaji rijeka u Republici Srpskoj, koje prati Hidrometeorološki zavod, su ispod kota redovne odbrane od poplava.

 

Komentari / 0

Ostavite komentar